Piernikowe ciasteczka z fasoli

To ciasteczka, które zaskakująco wykorzystują produkt, który kojarzy się nam z daniami wytrawnymi, że wspomnę choćby fasolkę po bretońsku. Zaręczam, że są pyszne odżywcze i ten przepis pokazuje możliwość świąteczną, ale puśćmy wodze wyobraźni… na tej bazie można zrobić naprawdę wiele!

Składniki:

  • 400 g ugotowanej na parze fasolki adzuki
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki mleka kokosowego lub innego roślinnego
  • 4 lub więcej, czyli do smaku łyżek melasy może być z buraków, syrop daktylowy, lub z agawy 9 ja daję agawę, bo ma najbardziej neutralny smak.
  • 1 opakowanie cukru waniliowego bio! Koniecznie, jest droższy, ale z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki przyprawy piernikowej, lub po pół łyżeczki imbiru, mielonych goździków, cynamonu, gałki muszkatałowej, kardamonu, szczypta pieprzu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • ½ szklanki pokruszonych orzechów laskowych
  • 1/3 kawałków orzechów włoskich
  • ½ szklanki namoczonych rodzynków ( można dodać namoczone pokrojone drobno figi)

Wykonanie:

  • Fasolę zmiksuj na gładką masę, dodaj olej, mleko, melasę, proszek, cukier waniliowy, siemię, przyprawę, skórkę z cytryny. Blenduj do uzyskania jednolitej masy, im gładsza tym lepiej.
  • Wyjmij masę do miski i dodaj orzechy i rodzynki.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 st z termoobiegiem – koniecznie.
  • Brytfannę wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj kupki ciasta na papier i lekko rozpłaszczaj, teraz możesz każde ciasteczko ubrać w orzechy włoskie. Picz 20 min. Zdejmuj z blachy po ostygnięciu, dopiero wtedy łapią twardość, gorące kruszą się.

podziel się wpisem

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zobacz również