SKŁADNIKI:
- 2 szklanki uparowanej dyni
- ¾ szklanki (w sumie ) lekko namoczonych rodzynek i pokrojonych w kawałki : daktyli, moreli.
- ½ szklanki namoczonych orzechów nerkowca.
- sok z 1 limonki
- skórka otarta z 1 limonki
- szczypta malusieńka soli
- 4 szczypty mielonych goździków i tyleż cynamonu i kardamonu – jeśli ktoś lubi. Albo 12 szczypt przyprawy piernikowej
WYKONANIE:
- Dynie zmiksuj z orzechami, sokiem z limonki, skórką i przyprawami.
- Wyłóż do miseczki i mieszaj pokrojone suszone owoce. Odstaw na ok. 2 godziny, wymieszaj i spróbuj, jeśli jest niedostatecznie słodka dolej syropu daktylowego i wmieszaj w masę.
- Masa powinna być kremowa, niezbyt słodka, z niewielkimi cząstkami słodyczy.
- Możesz nadziać nią naleśniki i lekko podgrzać.
- Możesz potraktować, jako samodzielny deser.