DYNIOWE NADZIENIE DO NALEŚNIKÓW 811*

Kuchnia ajurwedyjska

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki uparowanej dyni
  • ¾ szklanki (w sumie ) lekko namoczonych rodzynek i pokrojonych w kawałki : daktyli, moreli.
  • ½ szklanki namoczonych orzechów nerkowca.
  • sok z 1 limonki
  • skórka otarta z 1 limonki
  • szczypta malusieńka soli
  • 4 szczypty mielonych goździków i tyleż cynamonu i kardamonu – jeśli ktoś lubi. Albo 12 szczypt przyprawy piernikowej

WYKONANIE:

  • Dynie zmiksuj z orzechami, sokiem z limonki, skórką i przyprawami.
  • Wyłóż do miseczki i mieszaj pokrojone suszone owoce. Odstaw na ok. 2 godziny, wymieszaj i spróbuj, jeśli jest niedostatecznie słodka dolej syropu daktylowego i wmieszaj w masę.
  • Masa powinna być kremowa, niezbyt słodka, z niewielkimi cząstkami słodyczy.
  • Możesz nadziać nią naleśniki i lekko podgrzać.
  • Możesz potraktować, jako samodzielny deser.

Ta pasta, jest jak zauważyliście bez żadnego tłuszczu, bo jest w systemie 811 prof. Cambella. Czyli diety, w której 8 części to węglowodany złożone, 1 część to tłuszcze, 1 część to białko. W tym systemie staramy się nie smażyć, a tłuszcz pozyskujemy wyłącznie poprzez niewielki dodatek roślin i nasion oleistych. Wszystko zgodne z programem kursu Gotowanie Wg. Ajurwedy.

podziel się wpisem

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zobacz również