Gotowanie wg. ajurwedy
AJURWEDA to najstarszy system medyczny świata, który stosuje w swojej praktyce dbania o zdrowie bardzo proste zasady. Jedną z nich jest sposób odżywiania. Dieta ajurwedyjska bierze pod uwagę nie tylko skład posiłku i jakość użytych produktów, ale również sposób przygotowania i przyprawienia, pory posiłków oraz wielkość porcji. Każdy z tych elementów jest dobierany indywidualnie w zależności od tego, która dosza jest w naszym przypadku dominująca. Kuchnia ajurwedyjska propaguje naturalną nieprzetworzoną żywność wegańską dostosowaną do danego typu doszy. W zależności od tego, czy jesteśmy vita, pitta czy kapha proporcje posiłków i zawarte w nich składniki będą różne, aby mogły najlepiej odpowiadać naszemu organizmowi.
Ajurweda – dieta oczyszczająca dostosowana do Ciebie
Każda z trzech doszy reprezentuje określone predyspozycje psychiczne i fizyczne. Brane są tu pod uwagę takie cechy, jak wzrost, waga, charakter czy podejście do stresujących sytuacji. Na tej podstawie dobierany jest dla nas indywidualny jadłospis zgodny z filozofią, jaką głosi ajurweda. Dieta oczyszczająca ma na celu zachowanie balansu podczas układania posiłków. Kluczowa jest więc różnorodność i bogactwo stosowanych produktów, z których powstają zarówno główne dania, jak i chleby, pasty oraz desery. Odpowiednia dieta połączona z zajęciami terapeutycznymi przyniesie wspaniałe efekty i pozwoli zrozumieć, czym tak naprawdę jest ajurweda. Przepisy kulinarne podawane w czasie kursu stanowią atrakcyjne wprowadzenie w istotę wiedzy, która posiada długą tradycję oraz pomaga żyć w zdrowiu i szczęściu również dziś.
- Ten kurs daje podstawową wiedzę teoretyczną o Ajurwedzie (musisz zrozumieć dlaczego właśnie w taki sposób) i całe mnóstwo praktycznej.
- W ciągu 3 spotkań gotujemy 3 główne posiłki, po 4 – 5 dań w każdym.
- Prócz tego pieczemy chleby, robimy pasty, ghee, panir, przyprawy, posypki, no i hity każdego kursu- lody !!!!! ale tylko latem i inne słodycze.
- Was, że jest zaskakująco, inspirująco, smacznie i rodzina w domu też się pożywi.
- Ten program daje zupełnie nowe spojrzenie na pożywienie. Zazwyczaj myśląc o posiłku mamy w głowie i na końcu języka atrakcyjny smak, potem wartości odżywcze, no i czasem kalorie.
Ajurweda odsłania jeszcze inne wymiary tego co mamy na talerzu i między innymi tą naprawdę transformującą wiedzą podzielę się z Wami. Menu kursów zmienia się wraz z porami roku i nadchodzącymi świętami. Kursy prowadzę stacjonarnie w miastach i wyjazdowe w Centrum Promocji Zdrowia w Tarasce. Nauczycielem kursu Gotowanie wg. Ajurwedy zostałam w 2015 roku i od tego czasu poprowadziłam wiele tych programów.
Zapraszam odwiedź zakładkę O MNIE
Na kursy można zapisać się bezpośrednio u mnie KONTAKT
podziel się wpisem
Ajurwedyjska kuchnia dla zapracowanych – kurs indywidualny skrojony na Twoją miarę.
Program dedykuję wszystkim zapracowanym, pragnącym zadbać o zdrowie na talerzu dla siebie i swoich bliskich. Kika razy dziennie staje przed nami posiłek
To pytanie usłyszałam już tyle razy, że postanowiłam napisać krótko o co chodzi z tą Ajurwedą w kuchni w wydaniu, które propaguję