Monika Dąbrowska - ajurweda
Monika Dąbrowska - ajurweda Łódź

Gotowanie wg. ajurwedy

AJURWEDA to najstarszy system medyczny świata, który stosuje w swojej praktyce dbania o zdrowie bardzo proste zasady. Jedną z nich jest sposób odżywiania. Dieta ajurwedyjska bierze pod uwagę nie tylko skład posiłku i jakość użytych produktów, ale również sposób przygotowania i przyprawienia, pory posiłków oraz wielkość porcji. Każdy z tych elementów jest dobierany indywidualnie w zależności od tego, która dosza jest w naszym przypadku dominująca. Kuchnia ajurwedyjska propaguje naturalną nieprzetworzoną żywność wegańską dostosowaną do danego typu doszy. W zależności od tego, czy jesteśmy vita, pitta czy kapha proporcje posiłków i zawarte w nich składniki będą różne, aby mogły najlepiej odpowiadać naszemu organizmowi.

Ajurweda – dieta oczyszczająca dostosowana do Ciebie

Każda z trzech doszy reprezentuje określone predyspozycje psychiczne i fizyczne. Brane są tu pod uwagę takie cechy, jak wzrost, waga, charakter czy podejście do stresujących sytuacji. Na tej podstawie dobierany jest dla nas indywidualny jadłospis zgodny z filozofią, jaką głosi ajurweda. Dieta oczyszczająca ma na celu zachowanie balansu podczas układania posiłków. Kluczowa jest więc różnorodność i bogactwo stosowanych produktów, z których powstają zarówno główne dania, jak i chleby, pasty oraz desery. Odpowiednia dieta połączona z zajęciami terapeutycznymi przyniesie wspaniałe efekty i pozwoli zrozumieć, czym tak naprawdę jest ajurweda. Przepisy kulinarne podawane w czasie kursu stanowią atrakcyjne wprowadzenie w istotę wiedzy, która posiada długą tradycję oraz pomaga żyć w zdrowiu i szczęściu również dziś.

  • Ten kurs daje podstawową wiedzę teoretyczną o Ajurwedzie (musisz zrozumieć dlaczego właśnie w taki sposób) i całe mnóstwo praktycznej.
  • W ciągu 3 spotkań gotujemy 3 główne posiłki, po 4 – 5 dań w każdym.
  • Prócz tego pieczemy chleby, robimy pasty, ghee, panir, przyprawy, posypki, no i hity każdego kursu- lody !!!!! ale tylko latem i inne słodycze.
  • Was, że jest zaskakująco, inspirująco, smacznie i rodzina w domu też się pożywi.
  • Ten program daje zupełnie nowe spojrzenie na pożywienie. Zazwyczaj myśląc o posiłku mamy w głowie i na końcu języka atrakcyjny smak, potem wartości odżywcze, no i czasem kalorie.

 

Ajurweda odsłania jeszcze inne wymiary tego co mamy na talerzu i między innymi tą naprawdę transformującą wiedzą podzielę się z Wami. Menu kursów zmienia się wraz z porami roku i nadchodzącymi świętami. Kursy prowadzę stacjonarnie w miastach i wyjazdowe w Centrum Promocji Zdrowia w Tarasce. Nauczycielem kursu Gotowanie wg. Ajurwedy zostałam w 2015 roku i od tego czasu poprowadziłam wiele tych programów.

Zapraszam odwiedź zakładkę O MNIE

Na kursy można zapisać się bezpośrednio u mnie KONTAKT

W kalendarzu znajdziesz najblizsze kursy.

podziel się wpisem

Gotowanie wg Ajurwedy 15-17.03.2024

Już jest nowy wiosenny termin kursuGotowanie wg Ajurwedy.15 -17 MarzecCentrum Promocji Zdrowia TaraskaLink do rejestracji:https://www.artofliving.org/pl-pl/program/2874 W marcu jesteśmy już na progu wiosny,