KISZONKI!

Kuchnia ajurwedyjska

1 główka kapusty białej,
1 główka kapusty czerwonej
2 selery,
3 duże pasternaki,
4 pory,
1 kg marchwi,
1 kg buraków.
2 łyżki kminku albo trzy
4 łyżki soli ale dobrej czyli bez antyzbrylacza.
Kapusta w paseczki, por w półkrążki, reszta utarta na tarce.
Mieszamy dodajemy kminek i sól i ubijamy w słojach. W ciepłym miejscu trzymamy ok 2 tyg, co dzień nakłuwamy w kilku miejscach do dna wypuszczając gazy. Kiedy przestaje pracować wstawiamy słoje do lodówki. I już.
Kiszonka jest świetnym źródłem witaminy C oraz bakterii acidophilnych.
Pamiętaj aby zjeść ją do godziny 16.00 w przeciwnym razie proces fermentacji w jelitach może zakłócić Twój sen.

podziel się wpisem

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zobacz również

Kurs Gotowania wg. Ajurwedy

Aby każdy dzień stał się świętowaniem! 🎂Taaak właśnie, świętowaniem i to w stylu Ajurwedyjskim❤️ w zimowej szacie z akcentami bożonarodzeniowymi🌲O smakach, zdrowiu

Ciasteczka orzechowe lub migdałowe❤️

Dzisiaj dom pełen dzieci❤️.Robimy ciasteczka! Myślałam, że coś zostanie na później, ale gdzie tam. Wymiecione😃.Ciasteczka orzechowe, lub migdałowe. Super szybkie, ale nie