KISZONKI!

Kuchnia ajurwedyjska

1 główka kapusty białej,
1 główka kapusty czerwonej
2 selery,
3 duże pasternaki,
4 pory,
1 kg marchwi,
1 kg buraków.
2 łyżki kminku albo trzy
4 łyżki soli ale dobrej czyli bez antyzbrylacza.
Kapusta w paseczki, por w półkrążki, reszta utarta na tarce.
Mieszamy dodajemy kminek i sól i ubijamy w słojach. W ciepłym miejscu trzymamy ok 2 tyg, co dzień nakłuwamy w kilku miejscach do dna wypuszczając gazy. Kiedy przestaje pracować wstawiamy słoje do lodówki. I już.
Kiszonka jest świetnym źródłem witaminy C oraz bakterii acidophilnych.
Pamiętaj aby zjeść ją do godziny 16.00 w przeciwnym razie proces fermentacji w jelitach może zakłócić Twój sen.

podziel się wpisem

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zobacz również