Przepis na roladki z cukinii

Składniki:

  • 1 żółta cukinia
  • Pęczek koperku
  • 15 cm kawałek pora
  • Pół szklanki orzechów nerkowca
  • Sól, pieprz do smaku
  • Szczypta czarnej soli
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Kiełki z buraka lub jarmużu do przybrania
  • 1/2 szklanki serwatki, lub mleka roślinnego niesłodzonego


Wykonanie:

  • Orzechy namocz w wodzie na co najmniej 1 godz.
  • Cukinię pokrój wzdłuż na plastry grubości 2 min. Sparuj ok 4 min – mają być al dente.
  • Nerkowe odcedź, wrzuć do malaksera razem z porem i koperkiem, zmiksuj na jednolitą masę dolewając powolutku serwatkę albo mleko- ostrożnie masa musi być bardzo gęsta.
  • Dodaj do smaku sól, pieprz, sól czarną i sok z cytryny, wymieszaj.
  • Smaruj pastą plastry cukinii, zwijaj i stawiaj na sztorc na półmisku. Nadmiar pasty możesz nałożyć na wierzch każdej roladki.
  • Przystrój kiełkami, kawałkami papryki lub wg uznania.

podziel się wpisem

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zobacz również