Przepis na roladki z cukinii

Składniki:

  • 1 żółta cukinia
  • Pęczek koperku
  • 15 cm kawałek pora
  • Pół szklanki orzechów nerkowca
  • Sól, pieprz do smaku
  • Szczypta czarnej soli
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Kiełki z buraka lub jarmużu do przybrania
  • 1/2 szklanki serwatki, lub mleka roślinnego niesłodzonego


Wykonanie:

  • Orzechy namocz w wodzie na co najmniej 1 godz.
  • Cukinię pokrój wzdłuż na plastry grubości 2 min. Sparuj ok 4 min – mają być al dente.
  • Nerkowe odcedź, wrzuć do malaksera razem z porem i koperkiem, zmiksuj na jednolitą masę dolewając powolutku serwatkę albo mleko- ostrożnie masa musi być bardzo gęsta.
  • Dodaj do smaku sól, pieprz, sól czarną i sok z cytryny, wymieszaj.
  • Smaruj pastą plastry cukinii, zwijaj i stawiaj na sztorc na półmisku. Nadmiar pasty możesz nałożyć na wierzch każdej roladki.
  • Przystrój kiełkami, kawałkami papryki lub wg uznania.

podziel się wpisem

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zobacz również

Chłodnik arbuzowy

Lato to czas kiedy możemy sobie bezkarnie pozwolić na surówki, sałatki i inne surowe dania.Proponuję chłodnik na naprawdę gorący dzień. Produkty: 1/2