Jesienny lekki obiadek lub ciepła kolacyjka

Mega prosty, szybki i lekki obiadek albo ciepła kolacyjka. Jesienna oczywiście. Na taką cieplejszą aurę.
W czasie przymrozków dodaj pokruszonych moczonych orzechów laskowych, świetnie pasują do brokuła. Pita i kapha może dodać prażonego słonecznika.

Składniki:

  • 2 gniazda makaronu wstążki u mnie bezglutenowy. Może być gryczany, jaglany. Albo o zdecydowanym smaku z cieciorki lub soczewicy, to już będzie wkładka białkowa.
  • 1/3 dość dużej główki brokuła
  • 5 pomidorków sherry albo truskawkowych, albo jeden duży
  • 1 łyżeczka ghee
  • 1 i 1/2 łyżeczki utartego imbiru
  • 1 łyżeczka utartej kurkumy
  • szczypta kuminu
  • Sól i chili do smaku
  • U mnie na zdjęciu posypka z siemienia lnianego, ale mogą być wspomniane orzechy

Wykonanie:

Makaron ugotuj al dente
Brokuła podziel na mniejsze cząstki
Na ghee podsmaż kumin, imbir, kurkumę
Wrzuć brokuła, wymieszaj aby przyprawy ładnie go okleiły
Podłej wrzątkiem, posól i gotuj na małym gazie 5 min
Dodaj przekrojone na pół pomidorki
Wymieszaj i jeszcze przykryj na kolejne 2 minuty
Teraz już tylko pozostaje połączenie makaronu z brokułami, możemy dodać chili i posypkę.
15 min i wszystko gotowe!
Świeże, al dente, rozgrzewające.

Smacznego!

podziel się wpisem

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zobacz również