Jesienny lekki obiadek lub ciepła kolacyjka

Kuchnia ajurwedyjska

Mega prosty, szybki i lekki obiadek albo ciepła kolacyjka. Jesienna oczywiście. Na taką cieplejszą aurę.
W czasie przymrozków dodaj pokruszonych moczonych orzechów laskowych, świetnie pasują do brokuła. Pita i kapha może dodać prażonego słonecznika.

Składniki:

  • 2 gniazda makaronu wstążki u mnie bezglutenowy. Może być gryczany, jaglany. Albo o zdecydowanym smaku z cieciorki lub soczewicy, to już będzie wkładka białkowa.
  • 1/3 dość dużej główki brokuła
  • 5 pomidorków sherry albo truskawkowych, albo jeden duży
  • 1 łyżeczka ghee
  • 1 i 1/2 łyżeczki utartego imbiru
  • 1 łyżeczka utartej kurkumy
  • szczypta kuminu
  • Sól i chili do smaku
  • U mnie na zdjęciu posypka z siemienia lnianego, ale mogą być wspomniane orzechy

Wykonanie:

Makaron ugotuj al dente
Brokuła podziel na mniejsze cząstki
Na ghee podsmaż kumin, imbir, kurkumę
Wrzuć brokuła, wymieszaj aby przyprawy ładnie go okleiły
Podłej wrzątkiem, posól i gotuj na małym gazie 5 min
Dodaj przekrojone na pół pomidorki
Wymieszaj i jeszcze przykryj na kolejne 2 minuty
Teraz już tylko pozostaje połączenie makaronu z brokułami, możemy dodać chili i posypkę.
15 min i wszystko gotowe!
Świeże, al dente, rozgrzewające.

Smacznego!

podziel się wpisem

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zobacz również

Kurs Gotowania wg. Ajurwedy

Aby każdy dzień stał się świętowaniem! 🎂Taaak właśnie, świętowaniem i to w stylu Ajurwedyjskim❤️ w zimowej szacie z akcentami bożonarodzeniowymi🌲O smakach, zdrowiu

Ciasteczka orzechowe lub migdałowe❤️

Dzisiaj dom pełen dzieci❤️.Robimy ciasteczka! Myślałam, że coś zostanie na później, ale gdzie tam. Wymiecione😃.Ciasteczka orzechowe, lub migdałowe. Super szybkie, ale nie