Mega prosty, szybki i lekki obiadek albo ciepła kolacyjka. Jesienna oczywiście. Na taką cieplejszą aurę.
W czasie przymrozków dodaj pokruszonych moczonych orzechów laskowych, świetnie pasują do brokuła. Pita i kapha może dodać prażonego słonecznika.
Składniki:
- 2 gniazda makaronu wstążki u mnie bezglutenowy. Może być gryczany, jaglany. Albo o zdecydowanym smaku z cieciorki lub soczewicy, to już będzie wkładka białkowa.
- 1/3 dość dużej główki brokuła
- 5 pomidorków sherry albo truskawkowych, albo jeden duży
- 1 łyżeczka ghee
- 1 i 1/2 łyżeczki utartego imbiru
- 1 łyżeczka utartej kurkumy
- szczypta kuminu
- Sól i chili do smaku
- U mnie na zdjęciu posypka z siemienia lnianego, ale mogą być wspomniane orzechy
Wykonanie:
Makaron ugotuj al dente
Brokuła podziel na mniejsze cząstki
Na ghee podsmaż kumin, imbir, kurkumę
Wrzuć brokuła, wymieszaj aby przyprawy ładnie go okleiły
Podłej wrzątkiem, posól i gotuj na małym gazie 5 min
Dodaj przekrojone na pół pomidorki
Wymieszaj i jeszcze przykryj na kolejne 2 minuty
Teraz już tylko pozostaje połączenie makaronu z brokułami, możemy dodać chili i posypkę.
15 min i wszystko gotowe!
Świeże, al dente, rozgrzewające.
Smacznego!