Śniadanie narciarza

Śniadanie narciarza, jest bardzo wymagające. Powinno być rozgrzewające, lekkostrawne i dające porządną dawkę energię na kilka godzin.

Oto moja propozycja.Przebogata Jaglanka ( porcja dla 1 osoby)

Składniki: najlepiej wszystkie organiczne

  • 4 – 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 1 łyżka ghee lub oleju kokosowego
  • 1 łyżka płatków z kasztanów jadalnych ( w sklepach ze zdrową żywnością)
  • 2 daktyle
  • 5 rodzynek
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka kremu kokosowego – opcjonalnie
  • ½ startego na grubych oczkach jabłka
  • ½ łyżeczki Podlaskiej Przyprawy do kawy lub po duużej szczypcie: cynamonu, mielonych gożdzików i kardamonu
  • ½ łyżeczki do kawy kurkumy i mielonego imbiru
  • kilka ziarenek soli

Przygotowanie:

Kaszę moczymy przez noc w wodzie ( musi stracić goryczkę), rano wodę odlewamy , krótko płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem.

Bakalie myjemy i moczymy w niezbyt dużej ilości wody, rano daktyle kroimy w kawałki, wody z moczenia nie wylewamy.

W garnku rozgrzewamy olej lub masło i króciutko, ostrożnie żeby nie przypalić podsmażamy przyprawy ok 4 sekundy, następnie wrzucamy osuszoną kaszę, mieszamy, żeby ziarenka kaszy ładnie obtoczyły się w przyprawach i zalewamy wrzątkiem ok 2 cm ponad powierzchnię kaszy, dodajemy wiórki kokosowe i płatki z kasztanów( jeśli ich nie mamy, a szkoda bo to doskonałe żródło lekkostrawnego białka, dodoajmy dodatkowe ½ łyżeczki wiórków

Po 5 minutach od zagotowania dodajemy namoczone owoce i dolewamy wody z ich moczenia.

Po kolejnych 5 minutach od zgotowania dodajemy krem kokosowy, mieszamy aby równomiernie rozpuścił się w kaszy, kilka ziarenek soli i zestawiamy z ognia. Teraz czas na starte jabłko, dodajemy mieszamy, już nie gotujemy, pozwalamy tylko aby się zaparzyło. Można dla łasuchów polać słodem, lub syropem klonowym, ja lubię bez.

Smacznego i Udanych Zjazdów.

podziel się wpisem

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zobacz również