Śniadanie narciarza

Kuchnia ajurwedyjska

Śniadanie narciarza, jest bardzo wymagające. Powinno być rozgrzewające, lekkostrawne i dające porządną dawkę energię na kilka godzin.

Oto moja propozycja.Przebogata Jaglanka ( porcja dla 1 osoby)

Składniki: najlepiej wszystkie organiczne

  • 4 – 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 1 łyżka ghee lub oleju kokosowego
  • 1 łyżka płatków z kasztanów jadalnych ( w sklepach ze zdrową żywnością)
  • 2 daktyle
  • 5 rodzynek
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka kremu kokosowego – opcjonalnie
  • ½ startego na grubych oczkach jabłka
  • ½ łyżeczki Podlaskiej Przyprawy do kawy lub po duużej szczypcie: cynamonu, mielonych gożdzików i kardamonu
  • ½ łyżeczki do kawy kurkumy i mielonego imbiru
  • kilka ziarenek soli

Przygotowanie:

Kaszę moczymy przez noc w wodzie ( musi stracić goryczkę), rano wodę odlewamy , krótko płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem.

Bakalie myjemy i moczymy w niezbyt dużej ilości wody, rano daktyle kroimy w kawałki, wody z moczenia nie wylewamy.

W garnku rozgrzewamy olej lub masło i króciutko, ostrożnie żeby nie przypalić podsmażamy przyprawy ok 4 sekundy, następnie wrzucamy osuszoną kaszę, mieszamy, żeby ziarenka kaszy ładnie obtoczyły się w przyprawach i zalewamy wrzątkiem ok 2 cm ponad powierzchnię kaszy, dodajemy wiórki kokosowe i płatki z kasztanów( jeśli ich nie mamy, a szkoda bo to doskonałe żródło lekkostrawnego białka, dodoajmy dodatkowe ½ łyżeczki wiórków

Po 5 minutach od zagotowania dodajemy namoczone owoce i dolewamy wody z ich moczenia.

Po kolejnych 5 minutach od zgotowania dodajemy krem kokosowy, mieszamy aby równomiernie rozpuścił się w kaszy, kilka ziarenek soli i zestawiamy z ognia. Teraz czas na starte jabłko, dodajemy mieszamy, już nie gotujemy, pozwalamy tylko aby się zaparzyło. Można dla łasuchów polać słodem, lub syropem klonowym, ja lubię bez.

Smacznego i Udanych Zjazdów.

podziel się wpisem

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zobacz również

Kurs Gotowania wg. Ajurwedy

Aby każdy dzień stał się świętowaniem! 🎂Taaak właśnie, świętowaniem i to w stylu Ajurwedyjskim❤️ w zimowej szacie z akcentami bożonarodzeniowymi🌲O smakach, zdrowiu

Ciasteczka orzechowe lub migdałowe❤️

Dzisiaj dom pełen dzieci❤️.Robimy ciasteczka! Myślałam, że coś zostanie na później, ale gdzie tam. Wymiecione😃.Ciasteczka orzechowe, lub migdałowe. Super szybkie, ale nie