CIASTECZKA Z PATELNI. J. Z. V. P.

Kuchnia ajurwedyjska

Ciasto:

  • 3 kubki mąki na czapati, można także innej.
  • 1/4 kostki masła.
  • Woda, kardamon w proszku.
  • Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części i wkładamy do lodówki

Farsz:

Moczymy:

  • 1 szklanka rodzynek,
  • 2 szklanki daktyli,
  • 1 szklankę moreli
  • 1 szklankę orzechów włoskich.

Odlewamy wodę( jeśli trzeba) i drobno siekamy owoce i orzechy, wyrabiamy pastę owocową, można dodać trochę soku z cytryny i po szczypcie kardamonu i cynamonu.

Ciasto rozwałkowujemy na dwa płaty jednakowej wielkości i grubości ok. 2 min ( raczej nie podsypywać stołu mąką, może się uda)

Na jeden płat wykładamy pastę owocową i przykrywamy drugim płatem ciasta.

Ugniatamy, aby ciasto dobrze wypełniło przestrzenie.

Kroimy wg. fantazji i kładziemy ciasteczka na suchą, rozgrzaną, żeliwną patelnię, Dociskamy ciastka do patelni. Po ok 2 minutach przewracamy na drugą stroną. Ciasteczka pieką się na gorącej patelni bez tłuszczu.

Smacznego!

podziel się wpisem

Zobacz również

WIOSENNY DETOKS AJURWEDYJSKI 1-5 MAJ

Wiosenny Detoks Ajurwedyjski w Osadzie Shalima Yoga& Spa 01-05 MAJ JUŻ CZAS, ABY ZAPLANOWAĆ!!!!TAK JUŻ DZIŚ!!!! Osada Shalima to niezwykłe miejsce prowadzone,

NASIADÓWKI -💋❤️ DLA KOBIET❤️💋

Drogie Panie!Zbliża się szczególny dzień w roku, często traktowany z lekka ironicznie, wiadomo historycznie PRL – goździki i rajstopy. 💋Świętujemy,💋Lub nie.💋Z kwiatkiem💋Z