Ciasto:
- 3 kubki mąki na czapati, można także innej.
- 1/4 kostki masła.
- Woda, kardamon w proszku.
- Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części i wkładamy do lodówki
Farsz:
Moczymy:
- 1 szklanka rodzynek,
- 2 szklanki daktyli,
- 1 szklankę moreli
- 1 szklankę orzechów włoskich.
Odlewamy wodę( jeśli trzeba) i drobno siekamy owoce i orzechy, wyrabiamy pastę owocową, można dodać trochę soku z cytryny i po szczypcie kardamonu i cynamonu.
Ciasto rozwałkowujemy na dwa płaty jednakowej wielkości i grubości ok. 2 min ( raczej nie podsypywać stołu mąką, może się uda)
Na jeden płat wykładamy pastę owocową i przykrywamy drugim płatem ciasta.
Ugniatamy, aby ciasto dobrze wypełniło przestrzenie.
Kroimy wg. fantazji i kładziemy ciasteczka na suchą, rozgrzaną, żeliwną patelnię, Dociskamy ciastka do patelni. Po ok 2 minutach przewracamy na drugą stroną. Ciasteczka pieką się na gorącej patelni bez tłuszczu.
Smacznego!