CIASTECZKA Z PATELNI. J. Z. V. P.

Kuchnia ajurwedyjska

Ciasto:

  • 3 kubki mąki na czapati, można także innej.
  • 1/4 kostki masła.
  • Woda, kardamon w proszku.
  • Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części i wkładamy do lodówki

Farsz:

Moczymy:

  • 1 szklanka rodzynek,
  • 2 szklanki daktyli,
  • 1 szklankę moreli
  • 1 szklankę orzechów włoskich.

Odlewamy wodę( jeśli trzeba) i drobno siekamy owoce i orzechy, wyrabiamy pastę owocową, można dodać trochę soku z cytryny i po szczypcie kardamonu i cynamonu.

Ciasto rozwałkowujemy na dwa płaty jednakowej wielkości i grubości ok. 2 min ( raczej nie podsypywać stołu mąką, może się uda)

Na jeden płat wykładamy pastę owocową i przykrywamy drugim płatem ciasta.

Ugniatamy, aby ciasto dobrze wypełniło przestrzenie.

Kroimy wg. fantazji i kładziemy ciasteczka na suchą, rozgrzaną, żeliwną patelnię, Dociskamy ciastka do patelni. Po ok 2 minutach przewracamy na drugą stroną. Ciasteczka pieką się na gorącej patelni bez tłuszczu.

Smacznego!

podziel się wpisem

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zobacz również