Wiosenne Śniadanie Wielkanocne!

Krokusy

Cześć! Czy już zaczęłaś się zastanawiać co znajdzie się na Twoim świątecznym stole? Nie ? To świetnie!!! Tak? To też fantastycznie!!!!

Mam dla Ciebie kilka propozycji. Trochę to będzie inne menu niż zazwyczaj, ale zapewniam, że warto spróbować.

Tak więc proponuję:

Odchudzony Żurek

Fałszywa Biała Kiełbasa

Babka Ziemniaczana z Twarogiem i Kaparami.

Nie jest to typowy zestaw dań ajurwedyjskich. Nie mamy w Ajurwedzie zakwasu chlebowego, omijamy grzyby i produkty fermentowane, a do nich należy i tofu i tempeh. No ale lepsze to, niż stół pełen mięsa i kiełbas, zaraz po zalecanym przez tradycję wielkim poście.

To menu jest pod hasłem „bez przemocy”, czyli po prostu – wege. Bez mięsa i jajek. Smacznego!

Odchudzony Żurek:

Składniki:

  • 1l. żurku bio
  • 6 średnich ziemniaków
  • 10 dorodnych pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki amarantusa
  • 1 opakowanie wędzonego tempehu bio
  • 4 łyżki ghee

Przyprawy:

  • majeranek, ja daje przyprawy „ na oko”, ale myślę że 3 łyżki stołowe na początek może być ok
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki liścia lurowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki aminokwasów kokosowych, lub sosu sojowego
  • jeśli chcesz wzmocnić smak można użyć dodatkowo granulowanej cebuli i czosnku.

Wykonanie:

  • Ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę – 1,5 na 1,5 cm.
  • Wrzuć do garnka i zalej 3/4 l wrzątku.
  • Dodaj pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, amarantus.
  • Gotuj ok. 10 min.
  • Tempeh pokrój w drobną kosteczkę i po 5 min wrzuć do ziemniaków.
  • Gotuj dalej.
  • Pieczarki umyj, kapelusze pokrój w plasterki, jeśli masz młode, nierozwinięte pieczarki możesz kroić razem z ogonkiem.
  • Przesmaż na 2 łyżkach ghee – ok 5 min, do momentu aż wyparuje woda i lekko się przysmażą.
  • Cebulę obierz.
  • Pokrój w kostkę, przesmaż na 2 łyżkach ghee do lekkiego zrumienienia.
  • Przesmażone pieczarki i cebulę wrzuć do gotujących się ziemniaków z tempehem.
  • Zagotuj,
  • Dolej żur z butelki cały czas mieszając.
  • Dodaj majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Zagotuj.
  • Posól i popieprz do smaku, jeśli chcesz możesz dodać cebulę i czosnek w granulkach i aminokwasów kokosowych.
  • Jeśli lubisz dodaj po kleksie pełnotłustej śmietany na talerz.

W tym daniu wędzony smak pochodzi z tempehu. Dostaniesz go w sklepach ze zdrowa żywnością. Jeśli planujesz mieć go na święta nie ociągaj się, sklepy zazwyczaj nie mają dużo tego produktu. W ostateczności może być wędzone tofu, ale to nie to samo. Uważaj jest jeszcze tempeh marynowany, ten dodany do zupy nie zapewni smaku wędzonki.

Aminokwasy także dostaniesz w zdrowej żywności.

Fałszywa Biała Kiełbasa:

Składniki:

  • 30 dkg białej fasoli namoczonej na noc i ugotowanej do miękkości
  • 6 łyżek mąki z bananów warzywnych ( kupisz w zdrowej żywności)
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 1 opakowanie wędzonego tofu
  • 1 średnia cebula
  • 6 łyżek masła ghee, lub ok 1/2 szklanki oleju ryżowego
  • 2 ząbki czosnku

Przyprawy:

  • sól, pieprz do smaku
  • 4 ł majeraneku,
  • papryka słodka

Papier do zawijania kiełbasek.

Wykonanie:

  • Fasolę, mąki i 1/2 opakowania tofu, 4 łyżki ghee, zmiksuj na gładką masę.
  • Dodaj 1/2 szklanki wody.
  • Dodaj sól, pieprz, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, 4 łyżki ghee.
  • Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na reszcie masła, na złoty kolor.
  • Drugą połowę tofu pokrój w drobną kostkę.
  • Posmakuj zmiksowaną masę i dopraw tak, aby smak był intensywny.
  • Możesz dodać aminokwasów.
  • Dodaj do masy cebuli i drugą połowę tofu, wymieszaj delikatnie.
  • Masa powinna być w miarę stała, tak aby dało się formować wałki.
  • Papier do pieczenia potnij w kawałki w które zawiniesz rolki kiełbasek.
  • Natłuść kawałki papieru.
  • Mocząc ręce w oleju formuj rolki kiełbasek i zawijaj w papier.
  • Ułóż na blasze.
  • Piecz w 180 stopniach ok 1/2 godz.
  • Ja upiekłam także kilka partii w foremkach do batonów.
  • Podawaj z ćwikłą, gorącym sosem chrzanowym i babką ziemniaczaną.

Babka Ziemniaczana:

Składniki:

  • 6 średnich, ugotowanych w mundurkach ziemniaków
  • 25 dkg. białego twarogu półtłustego
  • 1 opakowanie kaparów
  • 1/2 szklanki wody lub serwatki, kefiru, jogurtu, lub śmietany
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 3/4 szklanki namoczonych drobnych płatków owsianych.

Przyprawy:

  • Sól i pieprz do smaku
  • Czubrica zielona, kminek – te przyprawy dodaj wg. własnego smaku, ja lubię intensywnie, więc daję co najmniej po 2 – 3 łyżeczki każdej z nich.
  • Gałka muszkatałowa utarta – mała łyżeczka.
  • Pamiętaj, że na „ surowo” smak powinien być bardzo intensywny.

Wykonanie:

  • Utrzyj ziemniaki na tarce, na grubych oczkach.
  • Dodaj pokruszony ser, namoczone płatki owsiane, oliwę, serwatkę, lub wodę, kapary i wszystkie przyprawy
  • Dobrze wyrób masę rękoma.
  • Spróbuj.
  • Wysmaruj formę do babki i wysyp bułką tartą.
  • Wyłóż masę do wysmarowanej formy, lub do wielu małych foremek.
  • Przykryj folią na wierzchu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  • Piecz 40 minut, w trakcie po 25 minutach zdejmij folię z wierzchu, piecz dalej.

Smacznego!

podziel się wpisem

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zobacz również

Kurs Gotowania wg. Ajurwedy

Aby każdy dzień stał się świętowaniem! 🎂Taaak właśnie, świętowaniem i to w stylu Ajurwedyjskim❤️ w zimowej szacie z akcentami bożonarodzeniowymi🌲O smakach, zdrowiu

Ciasteczka orzechowe lub migdałowe❤️

Dzisiaj dom pełen dzieci❤️.Robimy ciasteczka! Myślałam, że coś zostanie na później, ale gdzie tam. Wymiecione😃.Ciasteczka orzechowe, lub migdałowe. Super szybkie, ale nie