Wiosenne Śniadanie Wielkanocne!

Krokusy

Cześć! Czy już zaczęłaś się zastanawiać co znajdzie się na Twoim świątecznym stole? Nie ? To świetnie!!! Tak? To też fantastycznie!!!!

Mam dla Ciebie kilka propozycji. Trochę to będzie inne menu niż zazwyczaj, ale zapewniam, że warto spróbować.

Tak więc proponuję:

Odchudzony Żurek

Fałszywa Biała Kiełbasa

Babka Ziemniaczana z Twarogiem i Kaparami.

Nie jest to typowy zestaw dań ajurwedyjskich. Nie mamy w Ajurwedzie zakwasu chlebowego, omijamy grzyby i produkty fermentowane, a do nich należy i tofu i tempeh. No ale lepsze to, niż stół pełen mięsa i kiełbas, zaraz po zalecanym przez tradycję wielkim poście.

To menu jest pod hasłem „bez przemocy”, czyli po prostu – wege. Bez mięsa i jajek. Smacznego!

Odchudzony Żurek:

Składniki:

  • 1l. żurku bio
  • 6 średnich ziemniaków
  • 10 dorodnych pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki amarantusa
  • 1 opakowanie wędzonego tempehu bio
  • 4 łyżki ghee

Przyprawy:

  • majeranek, ja daje przyprawy „ na oko”, ale myślę że 3 łyżki stołowe na początek może być ok
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki liścia lurowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki aminokwasów kokosowych, lub sosu sojowego
  • jeśli chcesz wzmocnić smak można użyć dodatkowo granulowanej cebuli i czosnku.

Wykonanie:

  • Ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę – 1,5 na 1,5 cm.
  • Wrzuć do garnka i zalej 3/4 l wrzątku.
  • Dodaj pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, amarantus.
  • Gotuj ok. 10 min.
  • Tempeh pokrój w drobną kosteczkę i po 5 min wrzuć do ziemniaków.
  • Gotuj dalej.
  • Pieczarki umyj, kapelusze pokrój w plasterki, jeśli masz młode, nierozwinięte pieczarki możesz kroić razem z ogonkiem.
  • Przesmaż na 2 łyżkach ghee – ok 5 min, do momentu aż wyparuje woda i lekko się przysmażą.
  • Cebulę obierz.
  • Pokrój w kostkę, przesmaż na 2 łyżkach ghee do lekkiego zrumienienia.
  • Przesmażone pieczarki i cebulę wrzuć do gotujących się ziemniaków z tempehem.
  • Zagotuj,
  • Dolej żur z butelki cały czas mieszając.
  • Dodaj majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Zagotuj.
  • Posól i popieprz do smaku, jeśli chcesz możesz dodać cebulę i czosnek w granulkach i aminokwasów kokosowych.
  • Jeśli lubisz dodaj po kleksie pełnotłustej śmietany na talerz.

W tym daniu wędzony smak pochodzi z tempehu. Dostaniesz go w sklepach ze zdrowa żywnością. Jeśli planujesz mieć go na święta nie ociągaj się, sklepy zazwyczaj nie mają dużo tego produktu. W ostateczności może być wędzone tofu, ale to nie to samo. Uważaj jest jeszcze tempeh marynowany, ten dodany do zupy nie zapewni smaku wędzonki.

Aminokwasy także dostaniesz w zdrowej żywności.

Fałszywa Biała Kiełbasa:

Składniki:

  • 30 dkg białej fasoli namoczonej na noc i ugotowanej do miękkości
  • 6 łyżek mąki z bananów warzywnych ( kupisz w zdrowej żywności)
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 1 opakowanie wędzonego tofu
  • 1 średnia cebula
  • 6 łyżek masła ghee, lub ok 1/2 szklanki oleju ryżowego
  • 2 ząbki czosnku

Przyprawy:

  • sól, pieprz do smaku
  • 4 ł majeraneku,
  • papryka słodka

Papier do zawijania kiełbasek.

Wykonanie:

  • Fasolę, mąki i 1/2 opakowania tofu, 4 łyżki ghee, zmiksuj na gładką masę.
  • Dodaj 1/2 szklanki wody.
  • Dodaj sól, pieprz, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, 4 łyżki ghee.
  • Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na reszcie masła, na złoty kolor.
  • Drugą połowę tofu pokrój w drobną kostkę.
  • Posmakuj zmiksowaną masę i dopraw tak, aby smak był intensywny.
  • Możesz dodać aminokwasów.
  • Dodaj do masy cebuli i drugą połowę tofu, wymieszaj delikatnie.
  • Masa powinna być w miarę stała, tak aby dało się formować wałki.
  • Papier do pieczenia potnij w kawałki w które zawiniesz rolki kiełbasek.
  • Natłuść kawałki papieru.
  • Mocząc ręce w oleju formuj rolki kiełbasek i zawijaj w papier.
  • Ułóż na blasze.
  • Piecz w 180 stopniach ok 1/2 godz.
  • Ja upiekłam także kilka partii w foremkach do batonów.
  • Podawaj z ćwikłą, gorącym sosem chrzanowym i babką ziemniaczaną.

Babka Ziemniaczana:

Składniki:

  • 6 średnich, ugotowanych w mundurkach ziemniaków
  • 25 dkg. białego twarogu półtłustego
  • 1 opakowanie kaparów
  • 1/2 szklanki wody lub serwatki, kefiru, jogurtu, lub śmietany
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 3/4 szklanki namoczonych drobnych płatków owsianych.

Przyprawy:

  • Sól i pieprz do smaku
  • Czubrica zielona, kminek – te przyprawy dodaj wg. własnego smaku, ja lubię intensywnie, więc daję co najmniej po 2 – 3 łyżeczki każdej z nich.
  • Gałka muszkatałowa utarta – mała łyżeczka.
  • Pamiętaj, że na „ surowo” smak powinien być bardzo intensywny.

Wykonanie:

  • Utrzyj ziemniaki na tarce, na grubych oczkach.
  • Dodaj pokruszony ser, namoczone płatki owsiane, oliwę, serwatkę, lub wodę, kapary i wszystkie przyprawy
  • Dobrze wyrób masę rękoma.
  • Spróbuj.
  • Wysmaruj formę do babki i wysyp bułką tartą.
  • Wyłóż masę do wysmarowanej formy, lub do wielu małych foremek.
  • Przykryj folią na wierzchu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  • Piecz 40 minut, w trakcie po 25 minutach zdejmij folię z wierzchu, piecz dalej.

Smacznego!

podziel się wpisem

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zobacz również