Cześć! Czy już zaczęłaś się zastanawiać co znajdzie się na Twoim świątecznym stole? Nie ? To świetnie!!! Tak? To też fantastycznie!!!!
Mam dla Ciebie kilka propozycji. Trochę to będzie inne menu niż zazwyczaj, ale zapewniam, że warto spróbować.
Tak więc proponuję:
Odchudzony Żurek
Fałszywa Biała Kiełbasa
Babka Ziemniaczana z Twarogiem i Kaparami.
Nie jest to typowy zestaw dań ajurwedyjskich. Nie mamy w Ajurwedzie zakwasu chlebowego, omijamy grzyby i produkty fermentowane, a do nich należy i tofu i tempeh. No ale lepsze to, niż stół pełen mięsa i kiełbas, zaraz po zalecanym przez tradycję wielkim poście.
To menu jest pod hasłem „bez przemocy”, czyli po prostu – wege. Bez mięsa i jajek. Smacznego!
Odchudzony Żurek:
Składniki:
- 1l. żurku bio
- 6 średnich ziemniaków
- 10 dorodnych pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki amarantusa
- 1 opakowanie wędzonego tempehu bio
- 4 łyżki ghee
Przyprawy:
- majeranek, ja daje przyprawy „ na oko”, ale myślę że 3 łyżki stołowe na początek może być ok
- 4 ziarenka czarnego pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 listki liścia lurowego
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki aminokwasów kokosowych, lub sosu sojowego
- jeśli chcesz wzmocnić smak można użyć dodatkowo granulowanej cebuli i czosnku.
Wykonanie:
- Ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę – 1,5 na 1,5 cm.
- Wrzuć do garnka i zalej 3/4 l wrzątku.
- Dodaj pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, amarantus.
- Gotuj ok. 10 min.
- Tempeh pokrój w drobną kosteczkę i po 5 min wrzuć do ziemniaków.
- Gotuj dalej.
- Pieczarki umyj, kapelusze pokrój w plasterki, jeśli masz młode, nierozwinięte pieczarki możesz kroić razem z ogonkiem.
- Przesmaż na 2 łyżkach ghee – ok 5 min, do momentu aż wyparuje woda i lekko się przysmażą.
- Cebulę obierz.
- Pokrój w kostkę, przesmaż na 2 łyżkach ghee do lekkiego zrumienienia.
- Przesmażone pieczarki i cebulę wrzuć do gotujących się ziemniaków z tempehem.
- Zagotuj,
- Dolej żur z butelki cały czas mieszając.
- Dodaj majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Zagotuj.
- Posól i popieprz do smaku, jeśli chcesz możesz dodać cebulę i czosnek w granulkach i aminokwasów kokosowych.
- Jeśli lubisz dodaj po kleksie pełnotłustej śmietany na talerz.
W tym daniu wędzony smak pochodzi z tempehu. Dostaniesz go w sklepach ze zdrowa żywnością. Jeśli planujesz mieć go na święta nie ociągaj się, sklepy zazwyczaj nie mają dużo tego produktu. W ostateczności może być wędzone tofu, ale to nie to samo. Uważaj jest jeszcze tempeh marynowany, ten dodany do zupy nie zapewni smaku wędzonki.
Aminokwasy także dostaniesz w zdrowej żywności.
Fałszywa Biała Kiełbasa:
Składniki:
- 30 dkg białej fasoli namoczonej na noc i ugotowanej do miękkości
- 6 łyżek mąki z bananów warzywnych ( kupisz w zdrowej żywności)
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 1 opakowanie wędzonego tofu
- 1 średnia cebula
- 6 łyżek masła ghee, lub ok 1/2 szklanki oleju ryżowego
- 2 ząbki czosnku
Przyprawy:
- sól, pieprz do smaku
- 4 ł majeraneku,
- papryka słodka
Papier do zawijania kiełbasek.
Wykonanie:
- Fasolę, mąki i 1/2 opakowania tofu, 4 łyżki ghee, zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj 1/2 szklanki wody.
- Dodaj sól, pieprz, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, 4 łyżki ghee.
- Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na reszcie masła, na złoty kolor.
- Drugą połowę tofu pokrój w drobną kostkę.
- Posmakuj zmiksowaną masę i dopraw tak, aby smak był intensywny.
- Możesz dodać aminokwasów.
- Dodaj do masy cebuli i drugą połowę tofu, wymieszaj delikatnie.
- Masa powinna być w miarę stała, tak aby dało się formować wałki.
- Papier do pieczenia potnij w kawałki w które zawiniesz rolki kiełbasek.
- Natłuść kawałki papieru.
- Mocząc ręce w oleju formuj rolki kiełbasek i zawijaj w papier.
- Ułóż na blasze.
- Piecz w 180 stopniach ok 1/2 godz.
- Ja upiekłam także kilka partii w foremkach do batonów.
- Podawaj z ćwikłą, gorącym sosem chrzanowym i babką ziemniaczaną.
Babka Ziemniaczana:
Składniki:
- 6 średnich, ugotowanych w mundurkach ziemniaków
- 25 dkg. białego twarogu półtłustego
- 1 opakowanie kaparów
- 1/2 szklanki wody lub serwatki, kefiru, jogurtu, lub śmietany
- 1/3 szklanki oliwy
- 3/4 szklanki namoczonych drobnych płatków owsianych.
Przyprawy:
- Sól i pieprz do smaku
- Czubrica zielona, kminek – te przyprawy dodaj wg. własnego smaku, ja lubię intensywnie, więc daję co najmniej po 2 – 3 łyżeczki każdej z nich.
- Gałka muszkatałowa utarta – mała łyżeczka.
- Pamiętaj, że na „ surowo” smak powinien być bardzo intensywny.
Wykonanie:
- Utrzyj ziemniaki na tarce, na grubych oczkach.
- Dodaj pokruszony ser, namoczone płatki owsiane, oliwę, serwatkę, lub wodę, kapary i wszystkie przyprawy
- Dobrze wyrób masę rękoma.
- Spróbuj.
- Wysmaruj formę do babki i wysyp bułką tartą.
- Wyłóż masę do wysmarowanej formy, lub do wielu małych foremek.
- Przykryj folią na wierzchu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
- Piecz 40 minut, w trakcie po 25 minutach zdejmij folię z wierzchu, piecz dalej.
Smacznego!