Chlebek zmieniający życie!

Kuchnia ajurwedyjska

Tak wiem, to przepis krążący po wielu stronach i blogach. Nie jest mój, to oczywiste. Ma jednak tak duże zalety, jest tak bardzo w duchu Ajurwedy że zamieszczam go u siebie. Jest pełnym błonnika, białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych zamiennikiem zwykłego pieczywa. Wzbogacony o warzywa surowe lub parowane może być samodzielnym, pełnowartościowym posiłkiem. Jest też świetnym materiałem do tworzenia wersji własnych. Wytrawnych, ziołowych, pikantnych, wędzonych lub słodkich. Zależnie od potrzeb i preferencji. Świetną alternatywa posiłku podróżnego. Do rzeczy!

Składniki:

  • 140 gr. ziaren słonecznika
  • 100 gr. siemienia lnianego
  • 70 gr. orzechów laskowych
  • 150 gr. płatków owsianych, ja daję bezglutenowe
  • 4 łyżki błonnika witalnego, albo babki płesznik
  • 2 łyżki nasion chia
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 ml. wody

Przygotowanie:

  • Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą w misce – pestki słonecznika zawsze moczę wcześniej przez ok 1/2 godziny żeby odkleić od nich kurz i brud.
  • Dolewamy wodę i dodajemy olej.
  • Mieszamy starannie, jeśli masa jest zbyt zbita dodaj 2,3 łyżki wody.
  • Masę przekładamy do keksówki, ja mam zarezerwowaną do tego celu silikonową, której nie trzeba smarować tłuszczem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 8 do 12 godz. Ja odstawiam na noc.
  • Piekę rano w temperaturze 190 stopni przez 50 – 60 min. Jest gotowy kiedy lekko przyrumieni się z wierzchu i troszkę odstaje od formy.
  • Kroić po całkowitym wystudzeniu. inaczej łatwo się kruszy.

podziel się wpisem

Zobacz również

WIOSENNY DETOKS AJURWEDYJSKI 1-5 MAJ

Wiosenny Detoks Ajurwedyjski w Osadzie Shalima Yoga& Spa 01-05 MAJ JUŻ CZAS, ABY ZAPLANOWAĆ!!!!TAK JUŻ DZIŚ!!!! Osada Shalima to niezwykłe miejsce prowadzone,

NASIADÓWKI -💋❤️ DLA KOBIET❤️💋

Drogie Panie!Zbliża się szczególny dzień w roku, często traktowany z lekka ironicznie, wiadomo historycznie PRL – goździki i rajstopy. 💋Świętujemy,💋Lub nie.💋Z kwiatkiem💋Z