Składniki:
- 1 żółta cukinia
- Pęczek koperku
- 15 cm kawałek pora
- Pół szklanki orzechów nerkowca
- Sól, pieprz do smaku
- Szczypta czarnej soli
- Sok z 1/2 cytryny
- Kiełki z buraka lub jarmużu do przybrania
- 1/2 szklanki serwatki, lub mleka roślinnego niesłodzonego
Wykonanie:
- Orzechy namocz w wodzie na co najmniej 1 godz.
- Cukinię pokrój wzdłuż na plastry grubości 2 min. Sparuj ok 4 min – mają być al dente.
- Nerkowe odcedź, wrzuć do malaksera razem z porem i koperkiem, zmiksuj na jednolitą masę dolewając powolutku serwatkę albo mleko- ostrożnie masa musi być bardzo gęsta.
- Dodaj do smaku sól, pieprz, sól czarną i sok z cytryny, wymieszaj.
- Smaruj pastą plastry cukinii, zwijaj i stawiaj na sztorc na półmisku. Nadmiar pasty możesz nałożyć na wierzch każdej roladki.
- Przystrój kiełkami, kawałkami papryki lub wg uznania.