Babeczki cukiniowe

To danie jest na czas cukiniowego urodzaju. Czyli na jesień. Bywa, że mamy taką ilość tego wspaniałego, uniwersalnego warzywa, że dosłownie nie wiadomo co z nim zrobić. Ten przepis jest radą na nadmiar, który może być naszym szczęśliwym udziałem.

Składniki:

  • 1 średnia żółta cukinia
  • 1 szklanka płatków owsianych, ale jeśli cukinia jest większa może trzeba będzie dać i 1 1/2 szklanki, ciasto nie powinno być zbyt mokre i rzadkie.

Przyprawy:

  • 3 łyżki cebuli granulowanej
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka ostrej przyprawy – dowolnej mieszanki
  • sól do smaku
  • 1 1/2 łyżeczki pasty z tamaryndowca
  • 2 łyżki otartej skórki z limonki lub cytryny
  • 3 łyżki ghee
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Cukinię zetrzyj razem ze skóra na tarce – grube oczka
połacz ze sobą wszystkie składniki i przyprawy. Spróbuj masę , powinna mieć zdecydowany ostro kwaśnawy smak. Nie powinna być zbyt luźna.
Przełóż masę do papilotek, lub silikonowych foremek.
Piecz w temperaturze 200 stopni ok 1/2 godziny.
babeczki mogą być samodzielnym posiłkiem uzupełnionym sałatką lub surówką, sosem warzywnym, albo po prostu solo.

podziel się wpisem

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zobacz również