Babeczki cukiniowe

Kuchnia ajurwedyjska

To danie jest na czas cukiniowego urodzaju. Czyli na jesień. Bywa, że mamy taką ilość tego wspaniałego, uniwersalnego warzywa, że dosłownie nie wiadomo co z nim zrobić. Ten przepis jest radą na nadmiar, który może być naszym szczęśliwym udziałem.

Składniki:

  • 1 średnia żółta cukinia
  • 1 szklanka płatków owsianych, ale jeśli cukinia jest większa może trzeba będzie dać i 1 1/2 szklanki, ciasto nie powinno być zbyt mokre i rzadkie.

Przyprawy:

  • 3 łyżki cebuli granulowanej
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka ostrej przyprawy – dowolnej mieszanki
  • sól do smaku
  • 1 1/2 łyżeczki pasty z tamaryndowca
  • 2 łyżki otartej skórki z limonki lub cytryny
  • 3 łyżki ghee
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Cukinię zetrzyj razem ze skóra na tarce – grube oczka
połacz ze sobą wszystkie składniki i przyprawy. Spróbuj masę , powinna mieć zdecydowany ostro kwaśnawy smak. Nie powinna być zbyt luźna.
Przełóż masę do papilotek, lub silikonowych foremek.
Piecz w temperaturze 200 stopni ok 1/2 godziny.
babeczki mogą być samodzielnym posiłkiem uzupełnionym sałatką lub surówką, sosem warzywnym, albo po prostu solo.

podziel się wpisem

Zobacz również

NASIADÓWKI -💋❤️ DLA KOBIET❤️💋

Drogie Panie!Zbliża się szczególny dzień w roku, często traktowany z lekka ironicznie, wiadomo historycznie PRL – goździki i rajstopy. 💋Świętujemy,💋Lub nie.💋Z kwiatkiem💋Z