To danie jest na czas cukiniowego urodzaju. Czyli na jesień. Bywa, że mamy taką ilość tego wspaniałego, uniwersalnego warzywa, że dosłownie nie wiadomo co z nim zrobić. Ten przepis jest radą na nadmiar, który może być naszym szczęśliwym udziałem.
Składniki:
- 1 średnia żółta cukinia
- 1 szklanka płatków owsianych, ale jeśli cukinia jest większa może trzeba będzie dać i 1 1/2 szklanki, ciasto nie powinno być zbyt mokre i rzadkie.
Przyprawy:
- 3 łyżki cebuli granulowanej
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1 łyżka ostrej przyprawy – dowolnej mieszanki
- sól do smaku
- 1 1/2 łyżeczki pasty z tamaryndowca
- 2 łyżki otartej skórki z limonki lub cytryny
- 3 łyżki ghee
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Cukinię zetrzyj razem ze skóra na tarce – grube oczka
połacz ze sobą wszystkie składniki i przyprawy. Spróbuj masę , powinna mieć zdecydowany ostro kwaśnawy smak. Nie powinna być zbyt luźna.
Przełóż masę do papilotek, lub silikonowych foremek.
Piecz w temperaturze 200 stopni ok 1/2 godziny.
babeczki mogą być samodzielnym posiłkiem uzupełnionym sałatką lub surówką, sosem warzywnym, albo po prostu solo.