Czym jest gotowanie wg. Ajurwedy i w jaki sposób różni się od innych systemów np. od kuchni 5 przemian?

Kuchnia ajurwedyjska

To pytanie usłyszałam już tyle razy, że postanowiłam napisać krótko o co chodzi z tą Ajurwedą w kuchni w wydaniu, które propaguję i przybliżam w czasie warsztatów.

Każdy z systemów, czy to 5 przemian, czy makrobiotyczny czy Ajurwedyjski podporządkowany jest pewnej nadrzędnej zasadzie.

W gotowaniu Ajurwedyjskim najważniejsza jest: P R A N A !

Czyli pierwotna energia, którą absorbujemy z oddechem i pożywieniem. Mamy jeszcze inne ważne źródła prany z których korzystamy, ale to inny temat.

Prana odżywia nasze komórki, energetyzuje i jednocześnie oczyszcza.

I czegóż chcieć więcej!

Jednocześnie odżywiasz się i oczyszczasz! Pod warunkiem, że to co jesz jest bogate w pranę

Najwyższy poziom prany gwarantują oczywiście produkty o najwyższej jakości wyjściowej, czyli ekologiczne, najlepiej mocno ustrukturyzowane, to znaczy takie, które w czasie wzrastania trochę muszą o siebie powalczyć. To wiedza od właścicieli Gospodarstwa RSW Marianka. Oni tak właśnie swoje uprawy traktują i mają wspaniałe, jędrne, zdrowe warzywa.

Następnym bardzo istotnym czynnikiem zachowującym, lub niszczącym pranę jest sposób gotowania.

Preferowane jest krótkie gotowanie na parze i tylko do stanu al dente., jako najmniej niszczące energię.

Przechowywanie to następny etap, kiedy możemy mieć duże straty.

Gotowane pożywienie jest pełne prany do 6 godzin po przygotowaniu.

Potem w miarę upływu czasu, staje się stopniowo bezwartościowe.

Nie jemy odgrzewanego, przechowywanego w lodówce do dnia następnego.

Tak się sprawa ma z Ajurwedą.

Czyli, świeżo, krótko gotowane i krótko przechowywane.

A w 5 przemianach?

Tu najważniejsze jest wydobycie jak najpełniejszej jakości z każdego z 5 elementów, czy żywiołów z jakich składa się każdy czy posiłek. Czyli z drzewa, metalu, wody, ziemi i ognia.

Kluczem jest kolejność dodawania poszczególnych elementów do potrawy i nie pominięcia żadnego z nich.

Makrobiotyka: znowu wydobycie jakości poprzez stosowanie całości pokarmowych, pełnego przemiału i odpowiednio dobranych produktów, fermentowane produkty sojowe, wodorosty.

W każdym z tych systemów chodzi o coś innego, w każdym możesz się odnaleźć. Ja zaczynałam od makrobiotyki i 5 przemian, a skończyłam na Ajurwedzie. Jest prosta, logiczna, lekkostrawna i odżywcza.

Zapraszam !

Wypróbuj!

Najbliższy kurs gotowania 27 – 29 sierpień 2021

podziel się wpisem

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zobacz również

Kurs Gotowania wg. Ajurwedy

Aby każdy dzień stał się świętowaniem! 🎂Taaak właśnie, świętowaniem i to w stylu Ajurwedyjskim❤️ w zimowej szacie z akcentami bożonarodzeniowymi🌲O smakach, zdrowiu

Ciasteczka orzechowe lub migdałowe❤️

Dzisiaj dom pełen dzieci❤️.Robimy ciasteczka! Myślałam, że coś zostanie na później, ale gdzie tam. Wymiecione😃.Ciasteczka orzechowe, lub migdałowe. Super szybkie, ale nie