Zupa Dahl

Kuchnia ajurwedyjska

Ta zupa z powodzeniem zastąpi cały jeden posiłek. Jest odżywcza, nawilżająca i rozgrzewająca. No i ma piękny żółty kolor.

Jak zrobić:

Namocz na noc filiżankę kaszy jaglanej i filiżankę mung dhalu ( może być nasza czerwona soczewica ale nie mocz jej bo się całkiem w gotowaniu rozpadnie)
Ugotuj na sypko oddzielnie kaszę, oddzielnie fasolkę.
Srednią marchewkę pokrojoną w kostkę ugotuj na parze
Trochę zielonej kolendry, lub koperku, ew. zielonej pietruszki pokrój drobno.

Na łyżkę roztopionego masła ghee wsypać przyprawy:

  • 1 łyżeczkę kuminu w ziarnach,
  • 1 goździk,
  • 1 łyżeczkę kolendry w ziarnach,
  • małą szczyptę kozieradki,
  • jeszcze mniejsza szczyptę aiwanu,
  • 1/2 małej łyżeczki czarnego pieprzu młotkowanego

Podpraż przyyprawy, aż zaczną wydzielać miły aromat.
Dolej 2 szklanki wody lub serwatki, podgrzej.
Dodaj ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną,
Dodaj ugotowany żółty mung dal,
Dodaj ugotowaną na parze marchewkę,
Dodaj kurkumę, sól i porządnie podgrzej, ale nie gotuj.
Na koniec dodaj kilka kropli cytryny i zieleninę.
Na zdjęciu jest koperek, ale z kolendrą jest świetnie cytrynowa, a z pietruszką……jeszcze inna. Co kto lubi.

Smacznego!

podziel się wpisem

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zobacz również

Kurs Gotowania wg. Ajurwedy

Aby każdy dzień stał się świętowaniem! 🎂Taaak właśnie, świętowaniem i to w stylu Ajurwedyjskim❤️ w zimowej szacie z akcentami bożonarodzeniowymi🌲O smakach, zdrowiu

Ciasteczka orzechowe lub migdałowe❤️

Dzisiaj dom pełen dzieci❤️.Robimy ciasteczka! Myślałam, że coś zostanie na później, ale gdzie tam. Wymiecione😃.Ciasteczka orzechowe, lub migdałowe. Super szybkie, ale nie