Ta zupa z powodzeniem zastąpi cały jeden posiłek. Jest odżywcza, nawilżająca i rozgrzewająca. No i ma piękny żółty kolor.
Jak zrobić:
Namocz na noc filiżankę kaszy jaglanej i filiżankę mung dhalu ( może być nasza czerwona soczewica ale nie mocz jej bo się całkiem w gotowaniu rozpadnie)
Ugotuj na sypko oddzielnie kaszę, oddzielnie fasolkę.
Srednią marchewkę pokrojoną w kostkę ugotuj na parze
Trochę zielonej kolendry, lub koperku, ew. zielonej pietruszki pokrój drobno.
Na łyżkę roztopionego masła ghee wsypać przyprawy:
- 1 łyżeczkę kuminu w ziarnach,
- 1 goździk,
- 1 łyżeczkę kolendry w ziarnach,
- małą szczyptę kozieradki,
- jeszcze mniejsza szczyptę aiwanu,
- 1/2 małej łyżeczki czarnego pieprzu młotkowanego
Podpraż przyyprawy, aż zaczną wydzielać miły aromat.
Dolej 2 szklanki wody lub serwatki, podgrzej.
Dodaj ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną,
Dodaj ugotowany żółty mung dal,
Dodaj ugotowaną na parze marchewkę,
Dodaj kurkumę, sól i porządnie podgrzej, ale nie gotuj.
Na koniec dodaj kilka kropli cytryny i zieleninę.
Na zdjęciu jest koperek, ale z kolendrą jest świetnie cytrynowa, a z pietruszką……jeszcze inna. Co kto lubi.