Zielony groszek

Groszek zielony to warzywo, które w formie naturalnie surowej czyli takiej prosto z krzaka jest raczej mało popularne. To znaczy, znamy te zielone kulki jako mrożonki, konserwowane z puszki, lub słoika, ewentualnie groszek zielony suszony( choć kiedy pokazuję go w czasie warsztatów gotowania niezmiennie budzi zdziwienie) ale żeby tak wyłuskiwać go ze strączków? Robił to ktoś z Was?
Otóż ja jestem maniaczką groszku zielonego tego najbardziej surowego, wczesnoletniego, świeżo łuskanego, a nawet z łupinką. Jeśli łuskany to własnoręcznie, jak na zdjęciu.
Nie pamiętam skąd mi się to wzięło. Myślę, że moja Babcia zapalona grzybiarka, znawczyni tajemnic leśnych, ogrodowych i kuchennych zaszczepiła mi tę miłość. Tak czy inaczej uwielbiam i wiele lat cierpiałam z powodu braku w sklepach i na straganach. 20 lat temu podczas wyjazdu do Helsinek ,a był to właśnie początek wakacji zobaczyłam cudowny obrazek: czerwono zielone stragany prawie na każdym rogu. Czerwone od pagórków truskawek i zielone od wzgórków łuskanego zielonego groszku. Raj dla podniebienia i niestety dren w kieszeni. Z rozrzewnieniem wspominam także majowe targowiska warzywne w Rzymie, gdzie obok zielonych kulek było bogactwo sałat i innej liściastej zieleniny. No i sok z granatu, świeżo wyciskany!
Ależ się rozmarzyłam!
A miało być o groszku!
Dlaczego o o nim piszę? Bo to bogactwo lekkostrawnego białka i błonnika, ale nie tylko.
Niewielka ilość kalorii, całe mnóstwo witamin:
B w tym B1, B2, B3, B5, B6 i B9
A, C, E i K która korzystnie wpływa na krzepliwość krwi i umożliwia prawidłowe wchłanianie wapnia do kości.
Mikroelementy: wapń, fosfor, sód, potas, selen i żelazo.
Zielony groszek jest pomocny przy:

  • osteoporozie ( wit K )
  • chroni serce bo obniża poziom trójglicerydów we krwi
  • chroni przed rakiem żołądka
  • zapobiega niedokrwistości ( żelazo niehemowe i wit C)
  • A teraz hit….w medycynie ludowej uznawany był za środek antykoncepcyjny i rzeczywiście eksperyment z 1935 r. wykazał, że szczurze samice i samce karmione grochem stały się bezpłodne. Odpowiadał za to składnik m-ksylohydrochinon, nawet wyprodukowano tabletkę antykoncepcyjną, ale jej skuteczność była tylko 60%, więc raczej lipa.

Zielony groszek jako smakołyk odkrył kucharz Ludwika XIV. Królowi Słońce zasmakował ( zawsze wiedziałam, że mam coś wspólnego z Francją) i zapoczątkował modę na zielony groszek w całej Europie.
Potem też w Ameryce, bo żaden porządny amerykański obiad nie obędzie się bez groszku, ziemniaków pure i czegoś tam jeszcze. Tak przynajmniej widać w kinie.
U nas oczywiście marchewka z groszkiem i zupa krem.
A ja namawiam Was do konsumpcji na S U R O W O.
Gdzie kupić?
Ostatnio był w NETTO. Ten groszek trzeba raczej wyłuskać, jest w różnym stadium dojrzałości. Co prawda mój był w gatunku bez wewnętrznej łupinki, więc młodsze osobniki można zjeść ze strączkiem.
Najlepiej jednak zdobyć groszek z pewnego ekologicznego źródła u mnie RSW Marianka, nawet kiedy ziarna są bardzo dojrzałe nadaje się do zjedzenia w całości. Pycha!
Taki groszek dorzucam do sałatek, lub króciutko podsmażam na ghee (2 min żeby nie stracił chrupkości) i dodaję do makaronu solo lub z innymi warzywami.
Jeśli traficie do mnie na warsztaty gotowania w porze zimowej z pewnością znajdziecie w menu pastę z zielonego suszonego groszku. Też PYCHA!
A teraz przepis ajurwedyjski bo warzywo z Indii a ja jak pewnie wiecie warsztaty prowadzę z gotowania wg. Ajurwedy.
Jest wczesne lato, gorąco, groszek możemy zjeść na surowo, tak jest najnaturalniej i jeśli dodamy odpowiednie przyprawy będzie również lekkostrawnie i lekko wychładzająco.

Raita z kalarepy z zielonym groszkiem.

Składniki:
1/2 utartej na grubej tarce młodej kalarepki
1 niewielka filiżanka kuleczek surowego groszku
1/2 pęczka koperku drobno pokrojonego
1 kubeczek naturalnego jogurtu ( możesz użyć jogurtu roślinnego)

Przyprawy:
Szczypta soli
Szczypta pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
malutka szczypta soli kala malak

Wykonanie:
Przyprawy wsyp do miseczki i zalej niewielką ilością wrzątku 1/3 filiżanki
pozostaw na ok 2 minuty aby się zaparzyły
dodaj kalarepę i groszek,
dodaj jogurt
wymieszaj
jeśli trzeba dopraw do smaku solą i pieprzem.
To potrawa, która w kuchni ajurwedyjska jest podawana późną wiosną latem i wczesną jesienią. Wychładza, uzupełnia bakterie acidofilne, można potraktować jako samodzielną potrawę lub jako dodatek do innych potraw.

Raity możemy przygotowywać także z innych warzyw, również gotowanych, ale o tym innym razem.
Smacznego

A to przepis na

Letni obiadek, ale może też być śniadanko w 10 minut!

Letnie strączki czyli zielony groszek w połączeniu ze szparagami i płatkami quinoa, to w sam raz połączenie na lekki posiłek. Ja jadam takie śniadania, zwłaszcza jeśli przede mną parę godzin pracy( kurs oddechowy) a pogoda za oknem płaczliwa.

Produkty ilość na 1 osobę:
Garść wyłuskanego zielonego groszku
3 grube zielone szparagi pokrojone w plasterki ok 1/2 cm
3 łyżki płatków quinoa
1 łyżka ghee
Przyprawy:
1/3 łyżeczki przyprawy Panch Puren( Kuchnie Świata)
1/3 łyżeczki mielonego kuminu
1/3 łyżeczki kurkumy w pudrze
Utarty korzeń imbiru ok 1 i 1/2 cm
Sól, pieprz do smaku
Kilka kropli soku z cytryny
Wykonanie
W rondlu o grubym dnie rozgrzej ghee
Dodaj przyprawy w ziarenkach, smaż 2 min.
Dodaj imbir, smaż 2 min.
Dodaj groszek i szparagi i zamieszaj
Dolej wrzątku i gotuj 2 min
Dodaj płatki guinoa, zamieszaj,
Dodaj kurkumę, kumin, sól i pieprz,
Gotuj ok 5 min.
Na koniec skrop sokiem z cytryny i posyp czymś zielonym.

podziel się wpisem

Zobacz również

WIOSENNY DETOKS AJURWEDYJSKI 1-5 MAJ

Wiosenny Detoks Ajurwedyjski w Osadzie Shalima Yoga& Spa 01-05 MAJ JUŻ CZAS, ABY ZAPLANOWAĆ!!!!TAK JUŻ DZIŚ!!!! Osada Shalima to niezwykłe miejsce prowadzone,

NASIADÓWKI -💋❤️ DLA KOBIET❤️💋

Drogie Panie!Zbliża się szczególny dzień w roku, często traktowany z lekka ironicznie, wiadomo historycznie PRL – goździki i rajstopy. 💋Świętujemy,💋Lub nie.💋Z kwiatkiem💋Z