Zielony groszek

Groszek zielony to warzywo, które w formie naturalnie surowej czyli takiej prosto z krzaka jest raczej mało popularne. To znaczy, znamy te zielone kulki jako mrożonki, konserwowane z puszki, lub słoika, ewentualnie groszek zielony suszony( choć kiedy pokazuję go w czasie warsztatów gotowania niezmiennie budzi zdziwienie) ale żeby tak wyłuskiwać go ze strączków? Robił to ktoś z Was?
Otóż ja jestem maniaczką groszku zielonego tego najbardziej surowego, wczesnoletniego, świeżo łuskanego, a nawet z łupinką. Jeśli łuskany to własnoręcznie, jak na zdjęciu.
Nie pamiętam skąd mi się to wzięło. Myślę, że moja Babcia zapalona grzybiarka, znawczyni tajemnic leśnych, ogrodowych i kuchennych zaszczepiła mi tę miłość. Tak czy inaczej uwielbiam i wiele lat cierpiałam z powodu braku w sklepach i na straganach. 20 lat temu podczas wyjazdu do Helsinek ,a był to właśnie początek wakacji zobaczyłam cudowny obrazek: czerwono zielone stragany prawie na każdym rogu. Czerwone od pagórków truskawek i zielone od wzgórków łuskanego zielonego groszku. Raj dla podniebienia i niestety dren w kieszeni. Z rozrzewnieniem wspominam także majowe targowiska warzywne w Rzymie, gdzie obok zielonych kulek było bogactwo sałat i innej liściastej zieleniny. No i sok z granatu, świeżo wyciskany!
Ależ się rozmarzyłam!
A miało być o groszku!
Dlaczego o o nim piszę? Bo to bogactwo lekkostrawnego białka i błonnika, ale nie tylko.
Niewielka ilość kalorii, całe mnóstwo witamin:
B w tym B1, B2, B3, B5, B6 i B9
A, C, E i K która korzystnie wpływa na krzepliwość krwi i umożliwia prawidłowe wchłanianie wapnia do kości.
Mikroelementy: wapń, fosfor, sód, potas, selen i żelazo.
Zielony groszek jest pomocny przy:

  • osteoporozie ( wit K )
  • chroni serce bo obniża poziom trójglicerydów we krwi
  • chroni przed rakiem żołądka
  • zapobiega niedokrwistości ( żelazo niehemowe i wit C)
  • A teraz hit….w medycynie ludowej uznawany był za środek antykoncepcyjny i rzeczywiście eksperyment z 1935 r. wykazał, że szczurze samice i samce karmione grochem stały się bezpłodne. Odpowiadał za to składnik m-ksylohydrochinon, nawet wyprodukowano tabletkę antykoncepcyjną, ale jej skuteczność była tylko 60%, więc raczej lipa.

Zielony groszek jako smakołyk odkrył kucharz Ludwika XIV. Królowi Słońce zasmakował ( zawsze wiedziałam, że mam coś wspólnego z Francją) i zapoczątkował modę na zielony groszek w całej Europie.
Potem też w Ameryce, bo żaden porządny amerykański obiad nie obędzie się bez groszku, ziemniaków pure i czegoś tam jeszcze. Tak przynajmniej widać w kinie.
U nas oczywiście marchewka z groszkiem i zupa krem.
A ja namawiam Was do konsumpcji na S U R O W O.
Gdzie kupić?
Ostatnio był w NETTO. Ten groszek trzeba raczej wyłuskać, jest w różnym stadium dojrzałości. Co prawda mój był w gatunku bez wewnętrznej łupinki, więc młodsze osobniki można zjeść ze strączkiem.
Najlepiej jednak zdobyć groszek z pewnego ekologicznego źródła u mnie RSW Marianka, nawet kiedy ziarna są bardzo dojrzałe nadaje się do zjedzenia w całości. Pycha!
Taki groszek dorzucam do sałatek, lub króciutko podsmażam na ghee (2 min żeby nie stracił chrupkości) i dodaję do makaronu solo lub z innymi warzywami.
Jeśli traficie do mnie na warsztaty gotowania w porze zimowej z pewnością znajdziecie w menu pastę z zielonego suszonego groszku. Też PYCHA!
A teraz przepis ajurwedyjski bo warzywo z Indii a ja jak pewnie wiecie warsztaty prowadzę z gotowania wg. Ajurwedy.
Jest wczesne lato, gorąco, groszek możemy zjeść na surowo, tak jest najnaturalniej i jeśli dodamy odpowiednie przyprawy będzie również lekkostrawnie i lekko wychładzająco.

Raita z kalarepy z zielonym groszkiem.

Składniki:
1/2 utartej na grubej tarce młodej kalarepki
1 niewielka filiżanka kuleczek surowego groszku
1/2 pęczka koperku drobno pokrojonego
1 kubeczek naturalnego jogurtu ( możesz użyć jogurtu roślinnego)

Przyprawy:
Szczypta soli
Szczypta pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
malutka szczypta soli kala malak

Wykonanie:
Przyprawy wsyp do miseczki i zalej niewielką ilością wrzątku 1/3 filiżanki
pozostaw na ok 2 minuty aby się zaparzyły
dodaj kalarepę i groszek,
dodaj jogurt
wymieszaj
jeśli trzeba dopraw do smaku solą i pieprzem.
To potrawa, która w kuchni ajurwedyjska jest podawana późną wiosną latem i wczesną jesienią. Wychładza, uzupełnia bakterie acidofilne, można potraktować jako samodzielną potrawę lub jako dodatek do innych potraw.

Raity możemy przygotowywać także z innych warzyw, również gotowanych, ale o tym innym razem.
Smacznego

A to przepis na

Letni obiadek, ale może też być śniadanko w 10 minut!

Letnie strączki czyli zielony groszek w połączeniu ze szparagami i płatkami quinoa, to w sam raz połączenie na lekki posiłek. Ja jadam takie śniadania, zwłaszcza jeśli przede mną parę godzin pracy( kurs oddechowy) a pogoda za oknem płaczliwa.

Produkty ilość na 1 osobę:
Garść wyłuskanego zielonego groszku
3 grube zielone szparagi pokrojone w plasterki ok 1/2 cm
3 łyżki płatków quinoa
1 łyżka ghee
Przyprawy:
1/3 łyżeczki przyprawy Panch Puren( Kuchnie Świata)
1/3 łyżeczki mielonego kuminu
1/3 łyżeczki kurkumy w pudrze
Utarty korzeń imbiru ok 1 i 1/2 cm
Sól, pieprz do smaku
Kilka kropli soku z cytryny
Wykonanie
W rondlu o grubym dnie rozgrzej ghee
Dodaj przyprawy w ziarenkach, smaż 2 min.
Dodaj imbir, smaż 2 min.
Dodaj groszek i szparagi i zamieszaj
Dolej wrzątku i gotuj 2 min
Dodaj płatki guinoa, zamieszaj,
Dodaj kurkumę, kumin, sól i pieprz,
Gotuj ok 5 min.
Na koniec skrop sokiem z cytryny i posyp czymś zielonym.

podziel się wpisem

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zobacz również

Kurs Gotowania wg. Ajurwedy

Aby każdy dzień stał się świętowaniem! 🎂Taaak właśnie, świętowaniem i to w stylu Ajurwedyjskim❤️ w zimowej szacie z akcentami bożonarodzeniowymi🌲O smakach, zdrowiu

Ciasteczka orzechowe lub migdałowe❤️

Dzisiaj dom pełen dzieci❤️.Robimy ciasteczka! Myślałam, że coś zostanie na później, ale gdzie tam. Wymiecione😃.Ciasteczka orzechowe, lub migdałowe. Super szybkie, ale nie