Wytrawne batony, bardzo odżywcze do zabrania w
podróż, w góry lub na narty.
Jeśli macie tak jak ja, to znaczy nie lubicie owsianki na słodko, tudzież słodkich batonów energetycznych – wypróbujcie ten przepis.
Potrzebna będzie do tego forma na batony, czyli forma z prostokątnymi wgłębieniami.
Możecie zrobić z tego przepisu rodzaj smakowego chleba, zależy od Waszych potrzeb i upodobań.
Składniki:
- 140 gr. ziaren słonecznika
- 100 gr. siemienia lnianego
- 70 gr. orzechów laskowych
- 150 gr. płatków owsianych, ja daję bezglutenowe
- 4 łyżki błonnika witalnego, albo babki płesznik
- 2 łyżki nasion chia, lub wyłuskanych ziaren konopi
- 1 słoik suszonych pomidorów z oleju
- 2 garście suszonych pomidorów w płatkach ( niekoniecznie)
- 3 łyżki granulowanej suszonej cebuli
- 1 łyżka granulowanego czosnku
- 2 łyżki suszonego oregano, tymianku, bazylii
- 2 łyżeczka soli
- 400 ml. wody
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą w misce – pestki słonecznika zawsze moczę wcześniej przez ok 1/2 godziny żeby odkleić od nich kurz i brud.
Dolewamy wodę i dodajemy olej ze słoika z pomidorami.Pomidory, jeśli są w całości kroimy w paseczki.
Mieszamy starannie, jeśli masa jest zbyt zbita dodaj 2,3 łyżki wody.
Masę przekładamy do foremek na batony, lekko ugniatamy, możesz także przełożyć do keksówki, ja mam zarezerwowaną do tego celu
silikonową, której nie trzeba smarować tłuszczem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę a nawet do ok 8 godz.
Piekę w temperaturze 190 stopni przez ok 20 minut – musicie sprawdzać, jeśli pieczesz chleb to 50 – 60 min. Batony są gotowe, kiedy są lekko przyrumienione z wierzchu i kiedy zaczynają lekko odstawać od formy.
Uważajcie, żeby nie przesuszyć batonów bo będą pękać.