Kiedyś kupiłam 5 kg. ryżu właśnie czerownego prosto z ekologicznej plantacji w Indiach. Jest zupelnie inny w smaku i wygladzie niż ten na Sri lance, ale równie zdrowy i wartościowy. Oczywiście dłużej sie gotuje, ale warto.
W towarzystwie mleka migdałowego świetne śniadanie lub kolacja. Tradycyjnie podaję tą potrawę na ostatnie śniadanie Detoksu Ajurwedyjskiego ( czasami dokładam po śliwce suszonej na osobę, ale o tym sza). Wszyscy sa zachwyceni! No ale nie dziwota,po kilku dniach wyrzeczeń to naprawdę rarytas.
Produkty:
- ½ szklanki czerwonego ryżu.
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 2 łyżki mąki migdałowej ( zmielone migdały bez skórki )
- 1 łyżka uprażonych płatków migdałowych
- 1 jabłko w połówkach ze skórką
Przyprawy:
- Szczypta cynamonu
- Szczypta mielonych goździków
- 4 rozgniecione ziarenka kardamonu
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Ryż namocz na noc
- Rano odlej wodę,
- Ryż włóż do rondla podlej wodą równo z ryżem idodaj szczyptę cynamonu, kardamonu ( rozgniecione 4 ziarenka ) i sczypte mielonych goździków, zagotuj,
- Gotuj ok 10 min
- Dolej mleka migdałowego, posól szczyptą soli i dalej gotuj 10 min.
- W międzyczasie wstaw do piekarnika na 180 st jabłko posypane cynamonem.
- Piecz ok 10 min.
- Kiedy ryż jest miękki dodaj maki migdałowej.
- Wyłóż na talerz posyp purażonymi płatkami migdałowymi i podaj z upieczonym jabłkiem