To świetne lekkie letnie śniadanie: czerwony ryż w mleku migdałowym.

Kiedyś kupiłam 5 kg. ryżu właśnie czerownego prosto z ekologicznej plantacji w Indiach. Jest zupelnie inny w smaku i wygladzie niż ten na Sri lance, ale równie zdrowy i wartościowy. Oczywiście dłużej sie gotuje, ale warto.

W towarzystwie mleka migdałowego świetne śniadanie lub kolacja. Tradycyjnie podaję tą potrawę na ostatnie śniadanie Detoksu Ajurwedyjskiego ( czasami dokładam po śliwce suszonej na osobę, ale o tym sza). Wszyscy sa zachwyceni! No ale nie dziwota,po kilku dniach wyrzeczeń to naprawdę rarytas.

Produkty:

  • ½ szklanki czerwonego ryżu.
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 2 łyżki mąki migdałowej ( zmielone migdały bez skórki )
  • 1 łyżka uprażonych płatków migdałowych
  • 1 jabłko w połówkach ze skórką

Przyprawy:

  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta mielonych goździków
  • 4 rozgniecione ziarenka kardamonu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Ryż namocz na noc
  • Rano odlej wodę,
  • Ryż włóż do rondla podlej wodą równo z ryżem idodaj szczyptę cynamonu, kardamonu ( rozgniecione 4 ziarenka ) i sczypte mielonych goździków, zagotuj,
  • Gotuj ok 10 min
  • Dolej mleka migdałowego, posól szczyptą soli i dalej gotuj 10 min.
  • W międzyczasie wstaw do piekarnika na 180 st jabłko posypane cynamonem.
  • Piecz ok 10 min.
  • Kiedy ryż jest miękki dodaj maki migdałowej.
  • Wyłóż na talerz posyp purażonymi płatkami migdałowymi i podaj z upieczonym jabłkiem

podziel się wpisem

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zobacz również