Pełne substancji odżywczych, kalorii i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bardzo sycące.
Zobaczcie także w wersji wytrawnej. Trochę inne składniki. Smak kompletnie różny.
Słodkie ciasteczka możesz podać z pastą : tahina + miód + sok z cytryny = 4 ziarnka soli + odrobina chili.
Składniki
- 30 dkg. siemienia lnianego
- 20 dkg wiórków kokosowych
- 25 dkg kaszy manny
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 kopiaste łyżki kremu kokosowego
- 5 łyżek syropu z agawy, może być mniej, albo więcej jak lubisz!
- sok z 2 cytryn
- otarta skórka z 1 dużej cytryny
- 20 dkg namoczonych rodzynek. Ja używam królewskich . A co!!!!!
- Szczypta soli.
- łyżeczki proszku do pieczenia.
- 400ml wrzątku
- 5 łyżek mleka roślinnego
Wykonanie:
- Siemię zalej wrzątkiem, zaczekaj aż się rozklei.
- W tym czasie zmieszaj suche składniki, dodaj siemię i pewnie trzeba będzie dolać mleka. To może być 5 lub więcej łyżek.
- Dodaj namoczone i odsączone rodzynki, sok z cytryny, skórkę, syrop z agawy olej i krem, sól.
- Teraz wymieszaj, „ciasto” powinno kleić się do rąk. nie być zbyt luźne, ale też nie twarde.
- Mocz ręce w zimnej wodzie i formuj małe placuszki.
- Układaj na papierze do pieczenia.
- Piecz w temperaturze 180, przez 1 godzinę.
- Powinny zrumienić się po całości i być chrupiące.