To specyficzne ciasteczka!

Pełne substancji odżywczych, kalorii i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bardzo sycące.
Zobaczcie także w wersji wytrawnej. Trochę inne składniki. Smak kompletnie różny.
Słodkie ciasteczka możesz podać z pastą : tahina + miód + sok z cytryny = 4 ziarnka soli + odrobina chili.

Składniki

  • 30 dkg. siemienia lnianego
  • 20 dkg wiórków kokosowych
  • 25 dkg kaszy manny
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 kopiaste łyżki kremu kokosowego
  • 5 łyżek syropu z agawy, może być mniej, albo więcej jak lubisz!
  • sok z 2 cytryn
  • otarta skórka z 1 dużej cytryny
  • 20 dkg namoczonych rodzynek. Ja używam królewskich . A co!!!!!
  • Szczypta soli.
  • łyżeczki proszku do pieczenia.
  • 400ml wrzątku
  • 5 łyżek mleka roślinnego

Wykonanie:

  • Siemię zalej wrzątkiem, zaczekaj aż się rozklei.
  • W tym czasie zmieszaj suche składniki, dodaj siemię i pewnie trzeba będzie dolać mleka. To może być 5 lub więcej łyżek.
  • Dodaj namoczone i odsączone rodzynki, sok z cytryny, skórkę, syrop z agawy olej i krem, sól.
  • Teraz wymieszaj, „ciasto” powinno kleić się do rąk. nie być zbyt luźne, ale też nie twarde.
  • Mocz ręce w zimnej wodzie i formuj małe placuszki.
  • Układaj na papierze do pieczenia.
  • Piecz w temperaturze 180, przez 1 godzinę.
  • Powinny zrumienić się po całości i być chrupiące.

Smacznego!

podziel się wpisem

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zobacz również