To specyficzne ciasteczka!

Pełne substancji odżywczych, kalorii i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bardzo sycące.
Zobaczcie także w wersji wytrawnej. Trochę inne składniki. Smak kompletnie różny.
Słodkie ciasteczka możesz podać z pastą : tahina + miód + sok z cytryny = 4 ziarnka soli + odrobina chili.

Składniki

  • 30 dkg. siemienia lnianego
  • 20 dkg wiórków kokosowych
  • 25 dkg kaszy manny
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 kopiaste łyżki kremu kokosowego
  • 5 łyżek syropu z agawy, może być mniej, albo więcej jak lubisz!
  • sok z 2 cytryn
  • otarta skórka z 1 dużej cytryny
  • 20 dkg namoczonych rodzynek. Ja używam królewskich . A co!!!!!
  • Szczypta soli.
  • łyżeczki proszku do pieczenia.
  • 400ml wrzątku
  • 5 łyżek mleka roślinnego

Wykonanie:

  • Siemię zalej wrzątkiem, zaczekaj aż się rozklei.
  • W tym czasie zmieszaj suche składniki, dodaj siemię i pewnie trzeba będzie dolać mleka. To może być 5 lub więcej łyżek.
  • Dodaj namoczone i odsączone rodzynki, sok z cytryny, skórkę, syrop z agawy olej i krem, sól.
  • Teraz wymieszaj, „ciasto” powinno kleić się do rąk. nie być zbyt luźne, ale też nie twarde.
  • Mocz ręce w zimnej wodzie i formuj małe placuszki.
  • Układaj na papierze do pieczenia.
  • Piecz w temperaturze 180, przez 1 godzinę.
  • Powinny zrumienić się po całości i być chrupiące.

Smacznego!

podziel się wpisem

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zobacz również

Chłodnik arbuzowy

Lato to czas kiedy możemy sobie bezkarnie pozwolić na surówki, sałatki i inne surowe dania.Proponuję chłodnik na naprawdę gorący dzień. Produkty: 1/2