Sos dyniowy do spaghetti

Kuchnia ajurwedyjska

Ten sos jest lekko słodkawy, ostry i świetnie pasuje z jaglanym spaghetti.

Składniki:

  • ½ kg uparowanej i zmiksowanej na krem dyni
  • 2 cm. korzenia imbiru drobno pokrojonego
  • 10 cm pora pokrojonego w cieniutkie półkrążki
  • 4 łyżki uprażonych orzeszków pinowych
  • sok z ½ cutryny
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub ghee
  • 2 łyżeczki kuminu i kolendry w proszku
  • sól

Wykonanie:

  • Na patelni rozgrzej tłuszcz
  • Wrzuć przyprawy i praż krótko, aż zaczną intensywnie pachnieć, dodaj imbir, wymieszaj i krótko podsmaż,
  • dodaj mus dyniowy i jeśli jest zimny, podgrzej ale nie doprowadzaj do wrzenia, być może trzeba będzie dolać odrobinę wody, kiedy sos będzie gorący dodaj pora, wymieszaj, pozwól by „złapał temperaturę , posól do smaku, zestaw w ognia i dodaj soku z cytryny.
  • Wymieszaj z makaronem i posyp orzeszkami.

Ten sos jest lekko słodkawy, ostry i świetnie pasuje z jaglanym spaghetti.

podziel się wpisem

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zobacz również