Ten sos jest lekko słodkawy, ostry i świetnie pasuje z jaglanym spaghetti.
Składniki:
- ½ kg uparowanej i zmiksowanej na krem dyni
- 2 cm. korzenia imbiru drobno pokrojonego
- 10 cm pora pokrojonego w cieniutkie półkrążki
- 4 łyżki uprażonych orzeszków pinowych
- sok z ½ cutryny
- 2 łyżki oleju kokosowego lub ghee
- 2 łyżeczki kuminu i kolendry w proszku
- sól
Wykonanie:
- Na patelni rozgrzej tłuszcz
- Wrzuć przyprawy i praż krótko, aż zaczną intensywnie pachnieć, dodaj imbir, wymieszaj i krótko podsmaż,
- dodaj mus dyniowy i jeśli jest zimny, podgrzej ale nie doprowadzaj do wrzenia, być może trzeba będzie dolać odrobinę wody, kiedy sos będzie gorący dodaj pora, wymieszaj, pozwól by „złapał temperaturę , posól do smaku, zestaw w ognia i dodaj soku z cytryny.
- Wymieszaj z makaronem i posyp orzeszkami.
Ten sos jest lekko słodkawy, ostry i świetnie pasuje z jaglanym spaghetti.