Sos dyniowy do spaghetti

Kuchnia ajurwedyjska

Ten sos jest lekko słodkawy, ostry i świetnie pasuje z jaglanym spaghetti.

Składniki:

  • ½ kg uparowanej i zmiksowanej na krem dyni
  • 2 cm. korzenia imbiru drobno pokrojonego
  • 10 cm pora pokrojonego w cieniutkie półkrążki
  • 4 łyżki uprażonych orzeszków pinowych
  • sok z ½ cutryny
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub ghee
  • 2 łyżeczki kuminu i kolendry w proszku
  • sól

Wykonanie:

  • Na patelni rozgrzej tłuszcz
  • Wrzuć przyprawy i praż krótko, aż zaczną intensywnie pachnieć, dodaj imbir, wymieszaj i krótko podsmaż,
  • dodaj mus dyniowy i jeśli jest zimny, podgrzej ale nie doprowadzaj do wrzenia, być może trzeba będzie dolać odrobinę wody, kiedy sos będzie gorący dodaj pora, wymieszaj, pozwól by „złapał temperaturę , posól do smaku, zestaw w ognia i dodaj soku z cytryny.
  • Wymieszaj z makaronem i posyp orzeszkami.

Ten sos jest lekko słodkawy, ostry i świetnie pasuje z jaglanym spaghetti.

podziel się wpisem

Zobacz również

WIOSENNY DETOKS AJURWEDYJSKI 1-5 MAJ

Wiosenny Detoks Ajurwedyjski w Osadzie Shalima Yoga& Spa 01-05 MAJ JUŻ CZAS, ABY ZAPLANOWAĆ!!!!TAK JUŻ DZIŚ!!!! Osada Shalima to niezwykłe miejsce prowadzone,

NASIADÓWKI -💋❤️ DLA KOBIET❤️💋

Drogie Panie!Zbliża się szczególny dzień w roku, często traktowany z lekka ironicznie, wiadomo historycznie PRL – goździki i rajstopy. 💋Świętujemy,💋Lub nie.💋Z kwiatkiem💋Z

Gotowanie wg Ajurwedy 15-17.03.2024

Już jest nowy wiosenny termin kursuGotowanie wg Ajurwedy.15 -17 MarzecCentrum Promocji Zdrowia TaraskaLink do rejestracji:https://www.artofliving.org/pl-pl/program/2874 W marcu jesteśmy już na progu wiosny,