Okra po Macedońsku

Wybaczcie, ale nie jest to przepis w duchu gotowania ajurwedyjskiego, które propaguję w czasie programów. Jest efektem moich macedońskich peregrynacji. Na miejscowym targu niespodziewanie dla mnie znalazłam okrę!

Warzywo bardzo popularne w strefie tropikalnej, czyli w Azji i Afryce. Okra jest bardzo zdrowa, zawiera w sobie dużo śluzu i drobnych ziarenek, które są błogosławieństwem dla jelit, ma też dużo białka. Jednym słowo super warzywo! Ten przepis powstał na gorąco z tego co miałam i w taki sposób w jaki mogłam. Moje gotowanie na parze w tym miejscu było niemożliwe więc jest to co poniżej! Trochę inaczej, ale bardzo smacznie i super odżywczo. W Polsce świeżą okrę możecie zamówić w sklepie Little India.

Składniki:

  • 1 nieduży ziemniak w plastrach
  • 1 pomidor w kosteczkę
  • 1/3 cebuli w plasterkach
  • 1 ząbek czosnku w plasterkach
  • 8 strąków okry bez końcówek i pokrojone ba 3 cz.
  • 1 długa papryka w półplasterkach
  • Zielona pietruszka do posypania
  • 2 plastry sera owczego solonego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżeczki tłuszczu – ghee lub olej np ryżowy
  • Sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Rozgrzej w rondlu tłuszcz
  • Wrzuć gałązki rozmarynu, czosnek, cebulę, poczekaj aż się cebula zeszkli
  • Dodaj paprykę
  • Dodaj ziemniaki
  • Zamieszaj i po 2 min dolej wrzątek, wsyp resztę suchych przypraw, zamieszaj, posól, przykryj i gotuj 5 min
  • Dodaj okrę i pomidory,
  • Gotuj dalej Ok. 5-10 min.
  • Przypraw do smaku
  • Na talerzu posyp serem i zieloną pietruszką i wyjmij gałązki rozmarynu.

Smacznego

podziel się wpisem

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zobacz również