Pesto:
- 8 liści czosnku niedźwiedziego
- 2 garści listków bazylii z łodyżkami
- 6 namoczonych wcześniej orzechów włoskich
- Szczypta czarnej soli, pieprz
- 1/4 łyżeczki utartej skórki cytryny,
- 3 łyżki soku z cytryny
- Wszystko razem zmiksuj w malakserze z odrobina wody na krem
Inne składników:
- 6 szparagów zielonych, bez twardych końcówek
- 3 pomidorki koktajlowe
- 1 łyżka ghee
- przyprawa do grila
- czosnek granulowany
- 2 łyżki enzymów z orzecha kokosowego
- kilka kropli soku z cytryny
Wykonanie:
- Ugotuj dowolny makaron i połącz z pesto.
- Podgrzej ghee na patelni.
- Wrzuć szparagi.
- Smaż po każdej stronie po 2 minuty
- Posyp przyprawą – powinna być ostra.
- Polej enzymami.
- Trzymaj na źródle ognia następne 4 minuty.
- Na talerz wyłóż makaron, dołóż szparagi i udekoruj połówkami pomidorków.