To jest obłędne danie późno letnie. Bób mamy dwa razy w roku.
Wiosną jako pierwsze strączkowe warzywo i potem pod koniec lata.
W wiosennym wydaniu możemy raczyć się zupą z bobu np. marokańską przepis na www.ajurwedanacodzien.pl, pastami, bobem w ziołach prowansalskich z plasterkami oliwek i koprem, ale późnym latem mamy jeszcze więcej możliwości. Oto jedna z nich.
KLOPSIKI:
- 1/2 kg bobu
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1/2 pęczka koperku, lub 2 łyżki suszonego
- 1 łyżka ghee
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz,
- 2 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Wykonanie KLOPSIKÓW:
Bób gotuj ok 7 minut, następnie ostudź w lodowatej wodzie i nie odlewając zdejmij skóry.
Kaszę jaglaną mocz przez noc aby straciła goryczkę, rano odlej wodę, przepłucz na sicie i zalej świeżą wodą. Ugotuj do miękkości. W blenderze zmiksuj wszystkie składniki na klopsiki.
Masa powinna mieć zdecydowany smak i być dość ścisła.
Uformuj kulki wielkości orzecha laskowego i gotuj na parze ok 5 minut tuż przed wyłożeniem na marchewkowe wstążki.
SOS:
- 4 duże mięsiste pomidory
- 2 1/2 cm korzenia imbiru
- 1/2 szklanki serwatki, lub wody, tylko kiedy pomidory były bardzo mięsiste
- 2 łyżki ghee
Wykonanie SOSU:
Pomidory pokrój w kostkę.
Imbir utrzyj na tarce.
Rozgrzej w rondlu ghee.
Na rozgrzane ghee wrzuć ziarna czarnej gorczycy, kiedy przestanie strzelać dodaj pieprz, kumin, kolendrę, liście curry.
Podsmażaj.
PRZYPRAWY:
- 1 łyżeczka czarnej gorczycy
- 2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
- 3 łyżeczki świeżo roztartej w moździerzu kolendry
- liście curry
- szczypta asafetydy
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 szczypty czarnej soli kala malak
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta goździków
- skórka otarta z 1/2 cytryny
WSTĄŻKI: 5 grubych i długich marchwi
Z marchwi ostrą obieraczką strugaj długie wstążki.
Wszystkie wstążki uparuj ok. 10 minut, ale uważaj, żeby nie zrobiły się zupełnie miękkie.
Wrzuć wstążki do sosu, wymieszaj dobrze i wykładaj na półmisku gniazda ze wstążek.
Na każdym gnieździa ułóż pulpecik i polewaj sosem z pomidorów.
Danie możesz posypać zielonym koprem, lub cienkim szczypiorkiem.
Wykonanie SOSU:
Pomidory pokrój w kostkę.
Imbir utrzyj na tarce.
Rozgrzej w rondlu ghee.
Na rozgrzane ghee wrzuć ziarna czarnej gorczycy, kiedy przestanie strzelać dodaj pieprz, kumin, kolendrę, liście curry.
Podsmażaj.