Klopsiki z bobu w wędzonym sosie pomidorowym na wstążkach z marchwi.

Kuchnia ajurwedyjska

To jest obłędne danie późno letnie. Bób mamy dwa razy w roku.
Wiosną jako pierwsze strączkowe warzywo i potem pod koniec lata.
W wiosennym wydaniu możemy raczyć się zupą z bobu np. marokańską przepis na www.ajurwedanacodzien.pl, pastami, bobem w ziołach prowansalskich z plasterkami oliwek i koprem, ale późnym latem mamy jeszcze więcej możliwości. Oto jedna z nich.

KLOPSIKI:

  • 1/2 kg bobu
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 pęczka koperku, lub 2 łyżki suszonego
  • 1 łyżka ghee
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz,
  • 2 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

Wykonanie KLOPSIKÓW:

Bób gotuj ok 7 minut, następnie ostudź w lodowatej wodzie i nie odlewając zdejmij skóry.
Kaszę jaglaną mocz przez noc aby straciła goryczkę, rano odlej wodę, przepłucz na sicie i zalej świeżą wodą. Ugotuj do miękkości. W blenderze zmiksuj wszystkie składniki na klopsiki.
Masa powinna mieć zdecydowany smak i być dość ścisła.
Uformuj kulki wielkości orzecha laskowego i gotuj na parze ok 5 minut tuż przed wyłożeniem na marchewkowe wstążki.

SOS:

  • 4 duże mięsiste pomidory
  • 2 1/2 cm korzenia imbiru
  • 1/2 szklanki serwatki, lub wody, tylko kiedy pomidory były bardzo mięsiste
  • 2 łyżki ghee

Wykonanie SOSU:

Pomidory pokrój w kostkę.
Imbir utrzyj na tarce.
Rozgrzej w rondlu ghee.
Na rozgrzane ghee wrzuć ziarna czarnej gorczycy, kiedy przestanie strzelać dodaj pieprz, kumin, kolendrę, liście curry.
Podsmażaj.

PRZYPRAWY:

  • 1 łyżeczka czarnej gorczycy
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • 3 łyżeczki świeżo roztartej w moździerzu kolendry
  • liście curry
  • szczypta asafetydy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 szczypty czarnej soli kala malak
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta goździków
  • skórka otarta z 1/2 cytryny

WSTĄŻKI: 5 grubych i długich marchwi

Z marchwi ostrą obieraczką strugaj długie wstążki.
Wszystkie wstążki uparuj ok. 10 minut, ale uważaj, żeby nie zrobiły się zupełnie miękkie.
Wrzuć wstążki do sosu, wymieszaj dobrze i wykładaj na półmisku gniazda ze wstążek.
Na każdym gnieździa ułóż pulpecik i polewaj sosem z pomidorów.
Danie możesz posypać zielonym koprem, lub cienkim szczypiorkiem.

Wykonanie SOSU:

Pomidory pokrój w kostkę.
Imbir utrzyj na tarce.
Rozgrzej w rondlu ghee.
Na rozgrzane ghee wrzuć ziarna czarnej gorczycy, kiedy przestanie strzelać dodaj pieprz, kumin, kolendrę, liście curry.
Podsmażaj.

podziel się wpisem

Zobacz również

WIOSENNY DETOKS AJURWEDYJSKI 1-5 MAJ

Wiosenny Detoks Ajurwedyjski w Osadzie Shalima Yoga& Spa 01-05 MAJ JUŻ CZAS, ABY ZAPLANOWAĆ!!!!TAK JUŻ DZIŚ!!!! Osada Shalima to niezwykłe miejsce prowadzone,

NASIADÓWKI -💋❤️ DLA KOBIET❤️💋

Drogie Panie!Zbliża się szczególny dzień w roku, często traktowany z lekka ironicznie, wiadomo historycznie PRL – goździki i rajstopy. 💋Świętujemy,💋Lub nie.💋Z kwiatkiem💋Z