Klopsiki z bobu w wędzonym sosie pomidorowym na wstążkach z marchwi.

Kuchnia ajurwedyjska

To jest obłędne danie późno letnie. Bób mamy dwa razy w roku.
Wiosną jako pierwsze strączkowe warzywo i potem pod koniec lata.
W wiosennym wydaniu możemy raczyć się zupą z bobu np. marokańską przepis na www.ajurwedanacodzien.pl, pastami, bobem w ziołach prowansalskich z plasterkami oliwek i koprem, ale późnym latem mamy jeszcze więcej możliwości. Oto jedna z nich.

KLOPSIKI:

  • 1/2 kg bobu
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 pęczka koperku, lub 2 łyżki suszonego
  • 1 łyżka ghee
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz,
  • 2 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

Wykonanie KLOPSIKÓW:

Bób gotuj ok 7 minut, następnie ostudź w lodowatej wodzie i nie odlewając zdejmij skóry.
Kaszę jaglaną mocz przez noc aby straciła goryczkę, rano odlej wodę, przepłucz na sicie i zalej świeżą wodą. Ugotuj do miękkości. W blenderze zmiksuj wszystkie składniki na klopsiki.
Masa powinna mieć zdecydowany smak i być dość ścisła.
Uformuj kulki wielkości orzecha laskowego i gotuj na parze ok 5 minut tuż przed wyłożeniem na marchewkowe wstążki.

SOS:

  • 4 duże mięsiste pomidory
  • 2 1/2 cm korzenia imbiru
  • 1/2 szklanki serwatki, lub wody, tylko kiedy pomidory były bardzo mięsiste
  • 2 łyżki ghee

Wykonanie SOSU:

Pomidory pokrój w kostkę.
Imbir utrzyj na tarce.
Rozgrzej w rondlu ghee.
Na rozgrzane ghee wrzuć ziarna czarnej gorczycy, kiedy przestanie strzelać dodaj pieprz, kumin, kolendrę, liście curry.
Podsmażaj.

PRZYPRAWY:

  • 1 łyżeczka czarnej gorczycy
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • 3 łyżeczki świeżo roztartej w moździerzu kolendry
  • liście curry
  • szczypta asafetydy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 szczypty czarnej soli kala malak
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta goździków
  • skórka otarta z 1/2 cytryny

WSTĄŻKI: 5 grubych i długich marchwi

Z marchwi ostrą obieraczką strugaj długie wstążki.
Wszystkie wstążki uparuj ok. 10 minut, ale uważaj, żeby nie zrobiły się zupełnie miękkie.
Wrzuć wstążki do sosu, wymieszaj dobrze i wykładaj na półmisku gniazda ze wstążek.
Na każdym gnieździa ułóż pulpecik i polewaj sosem z pomidorów.
Danie możesz posypać zielonym koprem, lub cienkim szczypiorkiem.

Wykonanie SOSU:

Pomidory pokrój w kostkę.
Imbir utrzyj na tarce.
Rozgrzej w rondlu ghee.
Na rozgrzane ghee wrzuć ziarna czarnej gorczycy, kiedy przestanie strzelać dodaj pieprz, kumin, kolendrę, liście curry.
Podsmażaj.

podziel się wpisem

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zobacz również