Kiszone patisony

Kuchnia ajurwedyjska

Sezon na kiszenie rozpoczęłam. Na pierwszy ogień poszły patisonki. Cudne, żółte ufo. Jutro rzodkiewki i pomidorki. Też wrzucę fotkę. Wszystkie kiszonki są źródłem bakterii acidophilnych , wit C i oczywiście wszelkich wartości warzyw z których zostały zrobione. Ajurweda nie poleca produktów fermentowanych, jeśli już to krótko. Nasz klimat ma jednak dyspensę! Możemy więc sobie zimą i jesienią pojeść na zdrowie.

A ukisić można wiele: jabłka, grzyby, cytryny, właściwie wszystkie warzywa, oprócz tych mączystych. Pamiętajmy, że kiszonki jemy przede wszystkim w porze lunchu, najpóźniej do 16, żeby uchronić się przed nocnym fermentem w jelitach. Smacznego!

podziel się wpisem

Zobacz również

WIOSENNY DETOKS AJURWEDYJSKI 1-5 MAJ

Wiosenny Detoks Ajurwedyjski w Osadzie Shalima Yoga& Spa 01-05 MAJ JUŻ CZAS, ABY ZAPLANOWAĆ!!!!TAK JUŻ DZIŚ!!!! Osada Shalima to niezwykłe miejsce prowadzone,

NASIADÓWKI -💋❤️ DLA KOBIET❤️💋

Drogie Panie!Zbliża się szczególny dzień w roku, często traktowany z lekka ironicznie, wiadomo historycznie PRL – goździki i rajstopy. 💋Świętujemy,💋Lub nie.💋Z kwiatkiem💋Z