Kiszone patisony

Kuchnia ajurwedyjska

Sezon na kiszenie rozpoczęłam. Na pierwszy ogień poszły patisonki. Cudne, żółte ufo. Jutro rzodkiewki i pomidorki. Też wrzucę fotkę. Wszystkie kiszonki są źródłem bakterii acidophilnych , wit C i oczywiście wszelkich wartości warzyw z których zostały zrobione. Ajurweda nie poleca produktów fermentowanych, jeśli już to krótko. Nasz klimat ma jednak dyspensę! Możemy więc sobie zimą i jesienią pojeść na zdrowie.

A ukisić można wiele: jabłka, grzyby, cytryny, właściwie wszystkie warzywa, oprócz tych mączystych. Pamiętajmy, że kiszonki jemy przede wszystkim w porze lunchu, najpóźniej do 16, żeby uchronić się przed nocnym fermentem w jelitach. Smacznego!

podziel się wpisem

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zobacz również

Kurs Gotowania wg. Ajurwedy

Aby każdy dzień stał się świętowaniem! 🎂Taaak właśnie, świętowaniem i to w stylu Ajurwedyjskim❤️ w zimowej szacie z akcentami bożonarodzeniowymi🌲O smakach, zdrowiu

Ciasteczka orzechowe lub migdałowe❤️

Dzisiaj dom pełen dzieci❤️.Robimy ciasteczka! Myślałam, że coś zostanie na później, ale gdzie tam. Wymiecione😃.Ciasteczka orzechowe, lub migdałowe. Super szybkie, ale nie