Jaką lubisz? Zieloną czy żółtą? A może obie?
Różnią się w smaku subtelnie, ale jednak.
Jest bardzo lekkostrawna, szybko się gotuje i jest właściwie dostępna całe lato.
Najpopularniejszy sposób przyrządzenia to po prostu fasolka z bułką tartą. Każdy to zna i każdy jadł. A ja dziś zaproponuję Wam przepis zupełnie inny.
Fasolka szparagowa w jogurcie
To letnie danie. bardzo lekkie i błyskawiczne. Zjedz raczej w porze obiadowej.
Produkty:
- 30 dkgr. zielonej lub żółtej fasolki szparagowej
- Kubeczek jogurtu śmietankowego ja zawsze wybieram bez laktozy
- 2 łyżki masła ghee
- Przyprawy:
- 1/2 łyżeczki czarnej gorczycy
- 1 łyżeczka ziaren kuminu
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- szczypta asafetydy
- szczypta czarnej soli
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- Fasolkę ugotuj na parze.
- w rondlu rozgrzej ghee
- Wrzuć ziarna czarnej gorczycy, kiedy zaczna strzelać dodaj ziarna kuminu.
- Smaż ok 1 min.
- Dodaj imbir, asafetydę.
- Smaż jeszcze ok 1 min.
- Dodaj fasolkę i dobrze wymieszaj, aby potrawa dobrze się rozgrzała.
- Ostrożnie dodaj jogurt,
- Posól obiema solami i popieprz do smaku
- Delikatnie podgrzewaj potrawę uważając, aby jogurt nie zaczął się warzyć.