DYNIOWE FRYKASY

Kuchnia ajurwedyjska

Z diety prof. Cambella! DYNIA Z ORZECHAMI LASKOWYMI. 811*

SKŁADNIKI:

  • 1 i 1/2 szklanki uparowanej w niewielkich kawałkach dyni, u mnie hokkaido
  • 15 orzechów laskowych uprażonych i pozbawionych skórki ( po ostygnięciu włóż do torebki połóż na blacie i roluj orzechy., aż skórka odpadnie)
  • 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
  • sól
  • pieprz ja daję młotkowany z kolendrą
  • szczypta czarnej soli KONIECZNIE
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • zielona kolendra do posypania, najlepiej, ale może być pietruszka, lub koperek

WYKONANIE

  • Kiedy paruje się dynia zmiksuj orzechy laskowe z wodą na kremową konsystencję. Do zmiksowanych orzechów dodaj pozostałe przyprawy i jeszcze raz zmiksuj
  • Wylej na uparowaną, gorącą dynię i posyp zieleniną.
  • Podawaj z ryżem.

TO JEST PYSZNE. Jadłam przez dwa dni z rzędu.

Oczywiście zamiast samemu robić masę orzechową można zastosować kilka łyżek kupnego masła z orzechów laskowych, pamiętajcie prażonych!!

Można też z innymi orzechami np. nerkowcani.

*To danie tak jak poprzednie jest w systemie 811 prof. Cambella. Czyli diety, w której 8 części to węglowodany złożone, 1 część to tłuszcze, 1 część to białko. W tym systemie staramy się nie smażyć, a tłuszcz w posiłkach pozyskujemy wyłącznie poprzez niewielki dodatek roślin i nasion oleistych. Wszystko zgodne z programem kursu Gotowanie Wg. Ajurwedy.
KTO BYŁ TEN WIE
A KTO NIE BYŁ – ZAPRASZAM

podziel się wpisem

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zobacz również