Z diety prof. Cambella! DYNIA Z ORZECHAMI LASKOWYMI. 811*
SKŁADNIKI:
- 1 i 1/2 szklanki uparowanej w niewielkich kawałkach dyni, u mnie hokkaido
- 15 orzechów laskowych uprażonych i pozbawionych skórki ( po ostygnięciu włóż do torebki połóż na blacie i roluj orzechy., aż skórka odpadnie)
- 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
- sól
- pieprz ja daję młotkowany z kolendrą
- szczypta czarnej soli KONIECZNIE
- 3 łyżki soku z cytryny
- zielona kolendra do posypania, najlepiej, ale może być pietruszka, lub koperek
WYKONANIE
- Kiedy paruje się dynia zmiksuj orzechy laskowe z wodą na kremową konsystencję. Do zmiksowanych orzechów dodaj pozostałe przyprawy i jeszcze raz zmiksuj
- Wylej na uparowaną, gorącą dynię i posyp zieleniną.
- Podawaj z ryżem.
TO JEST PYSZNE. Jadłam przez dwa dni z rzędu.
Oczywiście zamiast samemu robić masę orzechową można zastosować kilka łyżek kupnego masła z orzechów laskowych, pamiętajcie prażonych!!
Można też z innymi orzechami np. nerkowcani.