Błyskawiczny letni, leciutki obiadek. W 15 minut maks.

Kuchnia ajurwedyjska

Składniki:

  • 3 garści makaronu z soczewicy
  • Kawałek pora
  • 8 fasolek szparagowych
  • 4 szparagi
  • 2 małe papryczki chili, będzie ostro ale można mniej lub bez
  • Garstka ugotowanego bobu
  • Łyżka ghee
  • Sól
  • Kilka kropli soku z cytryny

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Na patelni rozpuszczamy ghee.
Dodajemy papryczki i chwilę smażymy.
Teraz pokrojony w krążki por
Fasolka, szparagi, na końcu bób.
Smażymy, aż warzywa przybiorą żywsze barwy, czyli 7 minut najmniej.
Odcedzamy makaron- wody nie wylewamy.
I kiedy warzywa są gotowe lekko podlewamy wodą z gotowania makaronu, ale tylko ciut ciut.
Teraz makaron do miski, na to warzywa i na wierzch kilka kropli cytryny.
Można jakąś zieleninę dodać.
Szybko, zdrowo, chrupiąco. No i wszystko jest na miejscu. Białko, w makaronie i bobie, masa błonnika i węglowodanów złożonych w warzywach, tłuszcz w ghee.
UWIELBIAM

podziel się wpisem

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zobacz również