Babeczki ziemniaczane!

Kuchnia ajurwedyjska

Te babeczki to świetny zamiennik dla kasz i makaronów, także ziemniaków. Super dodatek do wszelkich warzywnych sosów i gulaszy, ale także dzięki dodatkowi białego sera może stanowić pełen samodzielny posiłek. Do tego jakaś sałatka i już!

Składniki

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 20 dkg sera białego
  • 4 cebule
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • Olej rzepakowy do smażenia, koniecznie Bio

Przyprawy:

Sól, majeranek, pieprz, czosnek granulowany, cząber.
Ilości przypraw nie podaję bo muszą być zgodne z Twoim gustem smakowym.
Pamiętaj, że masa musi mieć zdecydowany smak, bo zarówno ziemniaki jak i biały ser wymagają mocnego odprawienia.

Wykonanie:

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju.
W międzyczasie zetrzyj ziemniaki na dość drobnej tarce.
W misce połącz utarte ziemniaki, biały ser, zeszkloną i wystudzoną cebulę, płatki owsiane i przyprawy.
Wyrabiają masę aż wszystko połączy się dobrze. Spróbuj czy jest dość mocno przyprawiona.
Możesz teraz tak jak ja nakładać masę do małych foremek, lub wszystko do jednej dużej formy.
Pieczemy w 200 st ok 1/2 godz. W małych foremkach. W dużej Ok 40 min.

podziel się wpisem

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zobacz również

Kurs Gotowania wg. Ajurwedy

Aby każdy dzień stał się świętowaniem! 🎂Taaak właśnie, świętowaniem i to w stylu Ajurwedyjskim❤️ w zimowej szacie z akcentami bożonarodzeniowymi🌲O smakach, zdrowiu

Ciasteczka orzechowe lub migdałowe❤️

Dzisiaj dom pełen dzieci❤️.Robimy ciasteczka! Myślałam, że coś zostanie na później, ale gdzie tam. Wymiecione😃.Ciasteczka orzechowe, lub migdałowe. Super szybkie, ale nie