Babeczki ziemniaczane!

Kuchnia ajurwedyjska

Te babeczki to świetny zamiennik dla kasz i makaronów, także ziemniaków. Super dodatek do wszelkich warzywnych sosów i gulaszy, ale także dzięki dodatkowi białego sera może stanowić pełen samodzielny posiłek. Do tego jakaś sałatka i już!

Składniki

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 20 dkg sera białego
  • 4 cebule
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • Olej rzepakowy do smażenia, koniecznie Bio

Przyprawy:

Sól, majeranek, pieprz, czosnek granulowany, cząber.
Ilości przypraw nie podaję bo muszą być zgodne z Twoim gustem smakowym.
Pamiętaj, że masa musi mieć zdecydowany smak, bo zarówno ziemniaki jak i biały ser wymagają mocnego odprawienia.

Wykonanie:

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju.
W międzyczasie zetrzyj ziemniaki na dość drobnej tarce.
W misce połącz utarte ziemniaki, biały ser, zeszkloną i wystudzoną cebulę, płatki owsiane i przyprawy.
Wyrabiają masę aż wszystko połączy się dobrze. Spróbuj czy jest dość mocno przyprawiona.
Możesz teraz tak jak ja nakładać masę do małych foremek, lub wszystko do jednej dużej formy.
Pieczemy w 200 st ok 1/2 godz. W małych foremkach. W dużej Ok 40 min.

podziel się wpisem

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zobacz również