Ajurwedyskie śniadanie z resztek (błyskawiczne) J, Z, W, V, P, K

Kuchnia ajurwedyjska

Nareszcie nastała moda na nie marnowanie jedzenia. A co w kuchni najczęściej wyrzucamy – wiem ,że nie wszyscy, ale jednak czasem tak.
Co? Głąby i liście. Głąby kapusty, kalafiora, brokuła. Głąb – synonim twardości i niestrawności wcale taki nie musi być. Wystarczy go obrać z wierzchniej skóry, aby dotrzeć do wartościowego wnętrza!
Zaproponuję śniadanie z głąba brokuła – proporcje na 1 osobę.

Produkty:

  • Głąb brokuła, obrany i utarty na dużych oczkach.
  • 2 łyżki płatków owsianych z zarodkami
  • 1 łyżeczka ghee, lub innego tłuszczu do smażenia

Przyprawy:

  • 2 łyżeczki utartego korzenia imbiru
  • Duża szczypta ziaren kuminu
  • Mała szczypta ziaren fenkuła
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • Sól do smaku
  • Kilka kropli cytryny.

Wykonanie:

Na rozgrzane ghee wrzucamy ziarna kuminu i fenkuła,
Kiedy zaczną pachnieć dodajemy imbir
Dodajemy utarty głąb
Mieszamy
Po 2 min dodajemy płatki owsiane
Porządnie mieszamy
Dolewamy 4 łyżki wrzątku
Dodajemy kurkumę i sól.
Gotujemy 2 min
Gotowe

podziel się wpisem

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zobacz również

Kurs Gotowania wg. Ajurwedy

Aby każdy dzień stał się świętowaniem! 🎂Taaak właśnie, świętowaniem i to w stylu Ajurwedyjskim❤️ w zimowej szacie z akcentami bożonarodzeniowymi🌲O smakach, zdrowiu

Ciasteczka orzechowe lub migdałowe❤️

Dzisiaj dom pełen dzieci❤️.Robimy ciasteczka! Myślałam, że coś zostanie na później, ale gdzie tam. Wymiecione😃.Ciasteczka orzechowe, lub migdałowe. Super szybkie, ale nie