Nareszcie nastała moda na nie marnowanie jedzenia. A co w kuchni najczęściej wyrzucamy – wiem ,że nie wszyscy, ale jednak czasem tak.
Co? Głąby i liście. Głąby kapusty, kalafiora, brokuła. Głąb – synonim twardości i niestrawności wcale taki nie musi być. Wystarczy go obrać z wierzchniej skóry, aby dotrzeć do wartościowego wnętrza!
Zaproponuję śniadanie z głąba brokuła – proporcje na 1 osobę.
Produkty:
- Głąb brokuła, obrany i utarty na dużych oczkach.
- 2 łyżki płatków owsianych z zarodkami
- 1 łyżeczka ghee, lub innego tłuszczu do smażenia
Przyprawy:
- 2 łyżeczki utartego korzenia imbiru
- Duża szczypta ziaren kuminu
- Mała szczypta ziaren fenkuła
- 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
- Sól do smaku
- Kilka kropli cytryny.
Wykonanie:
Na rozgrzane ghee wrzucamy ziarna kuminu i fenkuła,
Kiedy zaczną pachnieć dodajemy imbir
Dodajemy utarty głąb
Mieszamy
Po 2 min dodajemy płatki owsiane
Porządnie mieszamy
Dolewamy 4 łyżki wrzątku
Dodajemy kurkumę i sól.
Gotujemy 2 min
Gotowe