Ajurwedyskie śniadanie z resztek (błyskawiczne) J, Z, W, V, P, K

Nareszcie nastała moda na nie marnowanie jedzenia. A co w kuchni najczęściej wyrzucamy – wiem ,że nie wszyscy, ale jednak czasem tak.
Co? Głąby i liście. Głąby kapusty, kalafiora, brokuła. Głąb – synonim twardości i niestrawności wcale taki nie musi być. Wystarczy go obrać z wierzchniej skóry, aby dotrzeć do wartościowego wnętrza!
Zaproponuję śniadanie z głąba brokuła – proporcje na 1 osobę.

Produkty:

  • Głąb brokuła, obrany i utarty na dużych oczkach.
  • 2 łyżki płatków owsianych z zarodkami
  • 1 łyżeczka ghee, lub innego tłuszczu do smażenia

Przyprawy:

  • 2 łyżeczki utartego korzenia imbiru
  • Duża szczypta ziaren kuminu
  • Mała szczypta ziaren fenkuła
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • Sól do smaku
  • Kilka kropli cytryny.

Wykonanie:

Na rozgrzane ghee wrzucamy ziarna kuminu i fenkuła,
Kiedy zaczną pachnieć dodajemy imbir
Dodajemy utarty głąb
Mieszamy
Po 2 min dodajemy płatki owsiane
Porządnie mieszamy
Dolewamy 4 łyżki wrzątku
Dodajemy kurkumę i sól.
Gotujemy 2 min
Gotowe

podziel się wpisem

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zobacz również