Sprawdzone przepisy na Wigilię i świateczny obiad.
Tę potrawę robię w czasie każdego kursu, szczególnie w czasie świątecznych edycji, bo przecież w Wigilię śledź jest obowiązkowy. Jeśli pamiętacie „śledzia pod kołderką” z przed laty, to poniższa potrawa jest jego wegańską wersją.
Przepis:
- 1 lub 2 marchwie
- 1 lub 2 buraki objętościowo tyle co marchwi
- 1 średnia cukinia
- 3 avokado duże
- 1 czerwona papryka
- majonez:
- szklanka namoczonych nasion słonecznika
- sok z 1 lub 2 cytryn zależy od soczystości
- sól , pieprz, czarna sól, asafetyda, zmielona na puder gorczyca.
- Zmiksuj wszystkie składniki majonezu i dopraw do smaku. Jeśli chcesz aby majonez był bardzo delikatny użyj zamiast słonecznika, orzechów nerkowca, oczywiście wcześniej namoczonych.
Wykonanie:
- marchew obierz i zetrzyj na tarce – duże oczka, burak obierz i zetrzyj na tarce – duże oczka umyj tarkę, cukinie obierz ze skóry i zetrzyj na tarce,
- 2 avokado i zmieszaj z cukinią rozgniatając widelcem. Posól i popieprz, dodaj soku z cytryny do smaku. Odstaw.
- Pozostałe avokado obierz ze skóry, pokrój w piórka i wyłóż dno salaterki, skrop cytryną, żeby nie ściemniało.
- Z papryki wyjmij gniazda nasienne i pokrój w paski.
- Na dnie salaterki, na rozłożonym avokado, rozłóż warstwę marchwi, posmaruj wierzch majonezem, nie bądź oszczędny.
- Następna warstwa to burak, i znowu majonez.
- Na wierzch warstwa cukinii rozgniecionej z avokado.
- Udekoruj paseczkami papryki.
Mniam.