AJURWEDYJSKI ŚLEDŹ

Sprawdzone przepisy na Wigilię i świateczny obiad.

Tę potrawę robię w czasie każdego kursu, szczególnie w czasie świątecznych edycji, bo przecież w Wigilię śledź jest obowiązkowy. Jeśli pamiętacie „śledzia pod kołderką” z przed laty, to poniższa potrawa jest jego wegańską wersją.

Przepis:

  • 1 lub 2 marchwie
  • 1 lub 2 buraki objętościowo tyle co marchwi
  • 1 średnia cukinia
  • 3 avokado duże
  • 1 czerwona papryka
  • majonez:
  • szklanka namoczonych nasion słonecznika
  • sok z 1 lub 2 cytryn zależy od soczystości
  • sól , pieprz, czarna sól, asafetyda, zmielona na puder gorczyca.
  • Zmiksuj wszystkie składniki majonezu i dopraw do smaku. Jeśli chcesz aby majonez był bardzo delikatny użyj zamiast słonecznika, orzechów nerkowca, oczywiście wcześniej namoczonych.

Wykonanie:

  • marchew obierz i zetrzyj na tarce – duże oczka, burak obierz i zetrzyj na tarce – duże oczka umyj tarkę, cukinie obierz ze skóry i zetrzyj na tarce,
  • 2 avokado i zmieszaj z cukinią rozgniatając widelcem. Posól i popieprz, dodaj soku z cytryny do smaku. Odstaw.
  • Pozostałe avokado obierz ze skóry, pokrój w piórka i wyłóż dno salaterki, skrop cytryną, żeby nie ściemniało.
  • Z papryki wyjmij gniazda nasienne i pokrój w paski.
  • Na dnie salaterki, na rozłożonym avokado, rozłóż warstwę marchwi, posmaruj wierzch majonezem, nie bądź oszczędny.
  • Następna warstwa to burak, i znowu majonez.
  • Na wierzch warstwa cukinii rozgniecionej z avokado.
  • Udekoruj paseczkami papryki.

Mniam.

podziel się wpisem

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zobacz również