A co na śniadanie, Ajurwedyjskie oczywiście, kiedy za oknem deszcz…

Kuchnia ajurwedyjska

A co na śniadanie, Ajurwedyjskie oczywiście, kiedy za oknem deszcz i wiatr i tylko 10 stopni? Czyli jesienią i zimą także? Oczywiście coś rozgrzewającego, gotowanego i raczej wytrawnego, bo smak słodki – przypomnę wychładza.
Otóż i jest taki przepisik, który potraktujcie jako inspirację. Można w nim zmienić prawie wszystko za wyjątkiem: imbiru, kuminu i kurkumy ( ew. zamienić na suszoną). Warzywo jakie chcesz, płatki jakie chcesz. Orkiszowe, jaglane, tefl – dużo białka i bezglutenowe, tak jak płatki z komosy ryżowej, gryczane – bardzo rozgrzeją, no i co tam jeszcze wymyślicie.

Przepis:

  • Składniki na 1 osobę
  • 1 mała marchewka utarta na grubej tarce, lub pasternak, seler, garść szpinaku, burak, fenkuł itd.
  • 3 łyżki płatków owsianych, lub innych
  • 1/2 łyżeczki ghee
  • kawałeczek utartego świeżego imbiru i kurkumy
  • szczypta kuminu
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki wrzątku

Wykonanie:

W małym rondelku rozgrzej masło ghee, wrzuć kumin, kiedy zacznie wydawać intensywny aromat dodaj utarty imbir i kurkumę, mieszaj przez ok 1 min, dodaj utartą marchewkę, mieszaj aż wyraźnie zmięknie, dodaj płatki, mieszaj przez 1 min i dolej wrzątku, posól. Doprowadź do wrzenia i dalej gotuj 2 lub więcej minut zależnie od rodzaju płatków.
Rozgrzewające śniadanie w 5 minut!!!

SMACZNEGO:)
Dawajcie znaki o Waszych wersjach.

podziel się wpisem

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zobacz również

Kurs Gotowania wg. Ajurwedy

Aby każdy dzień stał się świętowaniem! 🎂Taaak właśnie, świętowaniem i to w stylu Ajurwedyjskim❤️ w zimowej szacie z akcentami bożonarodzeniowymi🌲O smakach, zdrowiu

Ciasteczka orzechowe lub migdałowe❤️

Dzisiaj dom pełen dzieci❤️.Robimy ciasteczka! Myślałam, że coś zostanie na później, ale gdzie tam. Wymiecione😃.Ciasteczka orzechowe, lub migdałowe. Super szybkie, ale nie